Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Dodatan rad na jačanju specijalnih jedinica“: Vučić najavio konkurs na Dan državnosti /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka u Domu Garde Vojske Srbije na Topčideru, gde su mu predstavljeni rezultati analize stanja, operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske za 2022. godinu, da će se vojska u narednom periodu usredsrediti više na bespilotne letelice i dronove domaće proizvodnje.
On je dodao da će se raditi dodatno na snaženju i jačanju naših specijalnih jedinica.

"Ja ću na Dan državnosti izdati naredbu kao vrhovni komandant, a zatim će načelnik Generalštaba raspisati konkurs za prijem mladih momaka i devojaka u specijalne jedinice, do 5.000 ljudi. Minimalna, osnovna plata biće preko 200.000 dinara. Želimo da podstaknemo ljude da se prijave u specijalne jedinice", rekao je Vučić.

On je istakao da je cilj dodatno snaženje i jačanje naših istaknutih specijalnih jedinica.
"Imali smo informisanje o operativnim i funkcionalnim sposobnostima Vojske Srbije i sagledali sve nedostatke i sagledali sve oko dodatnog opremanja i naoružavanja i planove i u prethodnoj i za ovu godinu. Moramo mnogo više da se opredelimo za dobijanje novih sredstava iz odbrambene industrije Srbije, kao što smo isporučivali "pasarse", "miloše" , male "lazare" i "gvozdike i drugo, tako ćemo i na bespilotne letelice i dronove pre svega domaće proizvodnje, da se usredsredimo i mnogo toga da uložimo u dalji rast životnog standarda pripadnika vojske", rekao je Vučić.
Kaže da smo imali prvi put posle mnogo decenija veći broj primljenih nego onih koji su napustili vojsku u poslednje dve godine.
Vučić je dodao da je zato ove godine povećanje plata za vojsku 25 odsto.
Posle predsednika, obratio se prisutnima i ministar odbrane Miloš Vučević.
On je izjavio da je Ministarstvo odbrane zadovoljno postupanjem pripadnika Vojske Srbije, i sa moralnog i sa patriotskog aspekta, i to u kriznim momentima vezanim za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiju.
"Zadovoljni smo i sa moralnog i patriotskog aspekta pripadnika Vojske Srbije u kriznim momentima vezano za bezbednosnu situaciju u pokrajini Kosovo i Metohija i kao država Srbija, kao građani Srbije iskazujemo zahvalnost svim pripadnicima Vojske Srbije i MUP-a koji su bili angažovani, a koji su bili spremni da izvrše svaki zadatak u cilju očuvanja suvereniteta i nezavisnosti naše države i naših građana", kazao je Vučević.
On je dodao da srpske bezbednosne i vojne i civilne službe prate i analiziraju sve što se dešava na drugim ratištima kada je reč o učešću državljana Srbije.
Vučević je odgovarajući na pitanje da li ima državljana Srbije na ratištu u Ukrajini, kazao da nema ništa novo da doda.
Istakao je da je naša država vrlo jasna da je zabranjeno učešće državljanja Srbije na drugim ratištima i dodao da to pokreće određene zakonske konsekvence koje će biti sprovedene kada budu bili privedeni pred državne organe.
"Srbija bi volela da vidi smirivanje situacije, tenzija svuda u svetu, naravno i u Ukrajini, da stane bratoubilački rat dva slovenska pravoslavna naroda", kazao je Vučević.
Pozvao je ljude koji su hrabri i odvažni, koji vole da pokažu svoje borbene sposobnosti da dođu u Vojsku Srbije, MUP.
"Svi koji imaju patriotski naboj imaju mesta da to pokažu u našoj vojsci i našoj policiji, a oni koji žele da pomognu narodu na Kosovu i Metohiji, bilo bi korisno da se jave i na dobrovoljno služenje vojnog roka, da prođu obuku, da na konkretan način pomažu svom narodu i državi i pokažu da su na raspolaganju svojoj državi i narodu", poručio je Vučević.

Brnabić i Vučević: Odbranili smo se od hakerskih napada

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je tokom hakerskih napada grupe Anonimusi oboren samo jedan sajt - sajt RHMZ koji nije u okviru državnog upravljanja sajtovima i dodala da će to morati da se promeni.
"Nijedan nije bio ugrožen. To ne znači da smo dovoljno snažni, moramo još da radimo. Ko želi da sruši naše sajtove to ne može", rekla je ona na konferencije za novinare u Domu garde u Topčideru.
Vučević je odgovarajući na pitanje novinara o sajber napadima rekao da su bili kontinuirani napadi na sajt Vojske Srbije, odnosno Ministarstva odbrane, ali da su VBA i druge struktrure koje su bile angažovane uspešno izvršile odbranu tih portala.
"Mogu da kažem da smo se odbranili od tih hakerskih napada. Analizirali smo iz kojih je država sve bio pokrenut taj sajbert napad, bio je iz regiona, bilo je nešto iz Evrope, ali smo osposobljeni da se odbranimo od takvih napada", rekao je Vučević novinarima.
On je dodao da će u narednom periodu morati još više da se vodi računa jer će, kako kaže, to biti sve prisutnije.
"Neki pokazuju da imaju neskrivena neprijateljstva i ne baš najbolje želje prema našoj državi što nas upozorava da otvorimo oči, da se umijemo i pogledamo istinu direktno, a ne da živimo u zabludi da su svi dobronamerni pa nama otrpilike Vojska ne treba ili ceo sistem odbrane", rekao je Vučević.
Po dolasku predsednika Srbije u Dom Garde pred sastanak, komandant Počasnog bataljona Garde VS predao mu je raport, nakon čega je predsednik Vučić otišao na na sastanak.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala