- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Da li „petarda“ znači da će jug zavladati posle 32 godine?

© AFP 2023 / ALBERTO PIZZOLINapoli - Juventus
Napoli - Juventus - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Kada, ako ne sada? To je ključno pitanje među navijačima Napolija posle ubedljive pobede nad Juventusom (5:1) u borbi za Skudeto, na stadionu „Dijego Armando Maradona“ u petak uveče.
Spaletijev tim je dominirao protiv neprepoznatljive „Stare dame“, a kiks Milana dan kasnije u Lećeu (2:2) omogućio je Napolitancima velikih devet bodova prednosti na vrhu Serije A.
Istorijska pobeda svrstava ih u glavne kandidate za titulu na polovini sezone. Napoli je dao pet golova u velikom derbiju i tako krunisao sjajnu seriju od osam utakmica u nizu u kojima nije primio gol. Juve je do potopa na jugu Italije primio samo sedam golova...
Sve te brojke svedoče o formi Napolitanaca i važnosti trijumfa nad Juventusom. Sa psihološke strane, ovo bi lako mogao da bude ključni detalj u sezoni za navijače i klub koji sanjaju prvi Skudeto podno Vezuva posle više od 30 godina.
Napoli je poslednji put bio šampion 1990. pod vođstvom Dijega Maradone, a pre toga se radovao Skudetu i 1987. Zanimljivo je da su poslednji put dali pet golova Juventusu baš sa Maradonom u timu u Superkupu 1990. godine kada je bilo takođe 5:1.
Koliko je veliko slavlje bilo tada, svedoči i legenda da je sutradan posle proslave na najvećem groblju u gradu osvanuo transparent sa natpisom: „Nemate pojma šta ste propustili“.
Titula bi konačno unela i malo živosti i u nesklad koji vlada u italijanskom fudbalu.
Kao što je država podeljena na bogati sever i siromašni jug, tako se ta situacija identično preslikala i na najpopularniju igru. Tako imamo podatak da je Skudeto u protekle 32 godine najčešće stizao do Rima, ali nikako južnije.
Napoli je vlasnik jedina dva Skudeta u siromašnom delu zemlje, dok ih je čak 108 završilo u rukama klubova sa severa Italije. Srednja Italija ima osam titula.
© AFP 2023 / ALBERTO PIZZOLINapoli - Juventus
Napoli - Juventus - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
U svakom slučaju, Lučano Spaleti konačno ima moćan tim koji je pokazao sav kvalitet u trijumfu nad Juventusom. Posebno su blistali napadači, Nigerijac Viktor Osimen i čudesni Gruzin Hviča Kvarachelija koji su bili nezaustavljivi.
Nigerijac je postigao dva gola i asistirao novoj zvezdi evropskog fudbala, dok mu se Gruzin revanširao sa dve asistencije. Obojica su protiv najbolje odbrane u ligi pokazali puni potencijal i ogolili sve nedostatke Juventusa u jednoj utakmici.
Ako Napolitanci ovako nastave, teško će im iko moći na crtu do kraja sezone, pa će jug Italije ponovo goreti kao u vreme Dijega Maradone.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala