- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Ukrajina postala laboratorija za ispitivanje američkog oružja

© AFP 2023 / JAM STA ROSAAmerički lanser "hajmars"
Američki lanser hajmars - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Ukrajina je postala laboratorija za testiranje zapadnog oružja koje ne opravdava uvek očekivanja, a posle pouka iz sukoba može i da postane prošlost, piše „Si-En-En“.
„Ovo su borbene probe u stvarnom svetu“, izjavio je za televiziju izvor upoznat sa podacima zapadnih obaveštajnih službi.
Prema njegovim rečima, nijedno od zapadnog oružja „nije ranije korišćeno u sukobima između dve industrijski razvijene zemlje“, pa je Ukrajina postala „laboratorija za oružje u svakom smislu“.
Pozivajući se na američkog oficira upoznatog sa situacijom na bojnom polju i istraživanje britanskog analitičkog centra, televizija navodi da je za Pentagon ukrajinski sukob postao izvor ogromne količine informacija o američkim sistemima. Neki od njih su manje efikasni nego što se očekivalo, kao što su dronovi „svičblejd 300“ i protivradarske rakete, navodi se u članku. O sistemima „hajmars“ su u SAD shvatili da zahtevaju često održavanje pri intenzivnoj upotrebi. Vojskovođe će godinama proučavati podatke iz Ukrajine, citira televizija neimenovanog predstavnika Pentagona.
Haubice M777 se troše od česte upotrebe i gube na preciznosti, navodi se u drugom zaključku američke vojske, na koji se poziva na TV kanal. Prema rečima jednog američkog oficira, ovaj artiljerijski sistem teško je premeštati brzo kako bi se izbegla uzvratna vatra, teško ga je sakriti i on bi mogao da postane stvar prošlosti, navodi se u saopštenju.
„Si-En-En“ takođe citira kongresmena demokratu Džima Hajmsa iz odbora za obaveštajne poslove Predstavničkog doma koji je rekao da bi „o naučenim lekcijama mogla da se napiše čitava knjiga“.
Američki vojnici sa AT-4 antitenkovskim projektilima - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
VOJSKA I NAORUŽANJE
Americi predviđaju probleme: Presušile zalihe oružja zbog pomoći Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala