- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Koliko je Srbija bogata nalazištima zlata i retkih metala? | Energija Sputnjika

CC0 / Pixabay / Rudnik
Rudnik - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Tema današnje emisije „Energija Sputnjika“ su rudni i mineralni resursi Srbije.
Potencijalna nova nalazište zlata i kalcijum-karbonata u Srbiji tema su koju je nedavno otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Opšte je poznato da su reserve zlata garant finansijske stabilnosti svake države, a kalcijum-karbonat je pored široke rimene u farmaceutskoj, prehrambenoj kao i industriji prerade metala, boja i lakova zanimljiv zato što postoji mogućnost da litijum-jonske budu zamenjene kalcijum-jonskim baterijama.
Dakle, pored jadarita Srbija ima još jednu sirovinu za svetu toliko potrebne baterije za skladištenje energije.
Istraživanje prirodna bogatstva, pogotovo plemenitih metala ili retkih i vrednih sirovina privlači veliku pažnju inostranih kompanija, koje po Srbiji istražuju potencijalna nalazišta.
U Srbiji su pre dvadeset godina urađene poslednje procene za mineralne sirovine. Istraživanja traju i danas tako da će nove procene dati podatke o sigurnim, potencijalnim, bilansnim i vanbilansnim sirovinama. Danas su posebno zanimljiva ležišta takozvanih nalazište retkih metala, na kojima počivaju nove tehnologije.
Rudno bogatstvo u Srbiji uglavnom je lociramo u istočnim delovima zemlje, u nerazvijenim opštinama, tako da bi otvaranje rudnika značio i preporod za opštine iz koih se stanovništvo, „trbuhom za kruhom“ godinama iseljava.
O tome kojim rudnim i mineralnim resursima Srbija raspolaže, da li je gram, dva ili tri zlata u toni rude zaista bogato nalazište, koje plemenite metale a koje vredne mineralne sirovine možemo eksploatisati i koliko bi to doprinelo privrednom prosperitetu zemlje u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa Predragom Mijatovićem, zamenikom direktora Geološkog zavoda Srbije.
Energija Sputnjika, 16.01.2023.

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala