- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerikanci traže da se istraže potencijalni smrtonosni efekti bivalentne Fajzer vakcine

© AP Photo / Frank AugsteinVakcina „Fajzer-Biontek“
Vakcina „Fajzer-Biontek“ - Sputnik Srbija, 1920, 16.01.2023
Pratite nas
Keti Mekmoris Rodžers, predsednik Komiteta za trgovinu Predstavničkog doma, pozvala je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) da brzo istraži potencijalnu vezu između Fajzerove bivalentne vakcine protiv kovida i moždanog udara među starijim ljudima.
CDC je priznao rizik, ali nastavlja da preporučuje da svi stariji od šest meseci dobiju dopunske vakcine, prenosi RT.
CDC je u petak objavio da izveštaji sugerišu vezu između Fajzerovih bivalentnih vakcina i porasta broja moždanih udara kod odraslih starijih od 65 godina koji su ih primili. Agencija je saopštila da će ispitati ove izveštaje, ali tvrdi da je malo verovatno da postoji pravi klinički rizik i da bi svi stariji od šest meseci trebalo da se vakcinišu bez obzira na to.
„Nedostatak transparentnosti u poslednje tri godine narušio je poverenje Amerikanaca u naše agencije za javno zdravlje“, navela je predsednica komiteta za trgovinu Predstavničkog doma Keti Mekmoris Rodžers.
„CDC i FDA imaju sisteme za praćenje bezbednosti vakcine koji je identifikovao ovaj preliminarni signal“, nastavila je ona.
„Sada agencije moraju brzo da istraže, na otvoren i transparentan način, da li je vakcina možda doprinela prijavljenim moždanim udarima.
Ona je dodala da će i CDC i FDA biti pozvani da svedoče pred njenim komitetom kako bi se vratilo poverenje Amerikanaca u agencije za javno zdravlje.
Prošlo je više od dve godine otkako je FDA prvi put izdala odobrenje za hitnu upotrebu za Fajzerovu vakcinu. Zvanično odobrenje je dato krajem 2021. godine, ali su se od tada pojavili izveštaji o štetnim efektima.
Istovremeno, utvrđeno je da su Fajzer vakcine protiv koronavirusa neefikasne u zaustavljanju prenošenja virusa korona, uprkos insistiranju generalnog direktora Fajzera Alberta Burle da su vakcine „100 odsto efikasne u sprečavanju zaraze koronom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala