- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruski višecevni bacač raketa Grad u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ogroman deficit u električnoj energiji u Ukrajini; Počinju taktičke vojne vežbe u Belorusiji

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu, dan 326. Britanski premijer Riši Sunak pozvao je saveznike da ubrzaju isporuku oružja Ukrajini, napominjući da je sada najbolje vreme za to. London će narednih nedelja predati Kijevu 14 tenkova „čelendžer 2“ i uskoro početi obuku ukrajinskih vojnika na njima.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:10 15.01.2023
Zajedničke taktičko-letne vežbe Ratnog vazduhoplovstva Belorusije i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije počinju u ponedeljak i trajaće do 1. februara, saopštilo je Ministarstvo odbrane republike.
Kako je saopštio beloruski vojni resor, taktičke vežbe će izvoditi jedinice Oružanih snaga Belorusije i Rusije, koje ulaze u sastav vazduhoplovne komponente regionalne grupe. Ruska avio-grupa stigla je u republiku 8. januara.
„Tokom taktičko-letnih vežbi biće uključeni svi aerodromi i poligoni Ratnog vazduhoplovstva i PVO Oružanih snaga Belorusije“, precizirali su u Ministarstvu odbrane Belorusije.
Pentagon je reagovao na vojne vežbe, istakavši da iza ovih vežbi SAD ne vide namere Belorusije da uđe u vojni sukob u Ukrajini.
21:18 15.01.2023
Ukrajinske snage priznale su da su napustile Soledar u Donjeckoj Narodnoj Republici, piše onlajn izdanje "Strana".
„Komandant sa kodnim imenom „Mađar“ rekao je da su Rusi zauzeli industrijsku zonu kod rudnika broj 7 u Soledaru, koju su ranije držale Oružane snage Ukrajine“, navodi se u tekstu.
Ukrajinska vojska je saopštila da je sada front izvan Soledara.
Istovremeno, Vladimir Zelenski i dalje demantuje da je grad prešao pod kontrolu ruske vojske, rekavši da borbe navodno još uvek traju.
20:27 15.01.2023
U energetskom sistemu Ukrajine, nakon jučerašnjih raketnih napada, postoji ogroman deficit u proizvodnji, napisao je na svojoj fejsbuk* stranici Sergej Kovaljenko, generalni direktor energetske kompanije IASNO DTEK.
"Jedan broj termoelektrana ne radi zbog ozbiljnih oštećenja. Još je rano prognozirati kada će biti završen remont", napisao je on.
Prema rečima šefa kompanije, situacija je toliko ozbiljna da je Ukrenergo značajno ograničio potrošnju širom zemlje, uključujući i u Kijevu.
*(Aktivnosti „Meta“ - društvene mreže Fejsbuk i Instagram zabranjene su u Rusiji kao ekstremističke)
20:23 15.01.2023
Jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije nastavljaju da pristižu u Belorusiju radi učešća u zajedničkim taktičko-letnim vežbama, saopštila je pres služba beloruskog Ministarstva odbrane.
„Radi učešća u zajedničkim taktičko-letnim vežbama Oružanih snaga Belorusije i Rusije, jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije pristižu na aerodrome Belorusije“, objavljeno je na telegram kanalu ministarstva.
19:11 15.01.2023
Prednost boraca čečenske jedinice "Ahmat" u odnosu na formacije NATO-a i Oružanih snaga Ukrajine je u mobilnosti, izjavio je čečenske lider Ramzan Kadirov.
„Pokušavamo da se fokusiramo na mobilnost naših jedinica. To im omogućava da brzo kreću u zoni odgovornosti i ostvare svoje ciljeve što je brže moguće“, napisao je Ramzan Kadirov u svom telegram kanalu. Čečenski lider je napomenuo da njegovi borci nemaju premca u operacijama protiv boraca Oružanih snaga Ukrajine i NATO-a.
Prema rečima Kadirova, za ukrajinske diverzante nema ništa gore od susreta sa borcima "Ahmata", o čemu svedoče svedočenja ukrajinskih zatvorenika.
„U tom smislu, naši borci su već umorni od komplimenata instruktora NATO-a i predstavnika Oružanih snaga Ukrajine istog ranga“, zaključio je lider Čečenije.
18:23 15.01.2023
Britansko ministarstvo odbrane demantovalo je pisanja medija o planovima Londona da Ukrajini isporuči vojne helikoptere tipa "apač", objavila je na Tviteru dopisnica Skaj njuza Debora Hejns.
Ministarstvo odbrane saopštilo je da je članak "Mirora", u kojem se tvrdi da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati jurišne helikoptere tipa "apač" u Ukrajinu, netačan.
Sajt lista je već uklonio članak o helikopterima.
15:36 15.01.2023
Gruzija neće pružati vojnu pomoć Ukrajini, jer ne želi da bude uključena u sukob, saopštila je novinarima zamenica premijera, ministarka kulture, sporta i omladine Teja Culukiani.
„Gruzinske vlasti neće dozvoliti da se gruzijska država umeša u vojni sukob, stoga, naravno, nećemo moći da pružimo vojnu pomoć jednoj od strana u sukobu (Ukrajini). Tim pre, koliko znam, radi se o predaji naoružanja koje smo mi kupili“, rekao je Culukiani.
Zamenica premijera je dodala da je Gruzija preživela mnogo oružanih sukoba i da je dužnost vlasti da spreče da se to više ponovi.
Ukrajinski list "Evropska pravda" objavila je prošle nedelje članak otpravnika poslova Ukrajine u Gruziji Andreja Kasjanova u kojem je rekao da je Kijev tražio od Tbilisija da vrati komplekse Buk, isporučene 2008. godine. Diplomata je rekao da je Kijev takođe tražio od Tbilisija i protivtenkovske raketne sisteme Džavelin koje je Gruzija dobila od SAD. Prema rečima Kasjanova, Vašington je pristao i da ih Gruziji zameni novijim.
Ministarstvo odbrane Gruzije je u odgovoru navelo da republika nije dobila Buk besplatno, već ih je nabavila od Ukrajine 2007. godine pod tajnim ugovorom, vrednim više miliona dolara.
15:16 15.01.2023
U Belgorodskoj oblasti Rusije tri osobe su poginule, dok je 13 povređeno nakon detonacije municije u zgradi bivšeg doma kulture, rekao je portparol hitne pomoći.
Precizira se da se incident dogodio u zgradi bivšeg rekreativnog centra.
14:34 15.01.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o sankcijama protiv 198 lica, među kojima su glumac Jegor Berojev, reditelj Andrej Končalovski, producentkinja Jana Rudkovska i vojni novinar Semjon Pegov.
Sankcije su uvedene i muzičkom kritičaru Sergej Sosedovu, voditeljki Marini Kim, piscu i blogeru Dmitriju Pučkovu, generalnom direktoru Prvog javnog pravoslavnog TV kanala „SPAS“ Borisu Korčevnikovu, TV voditeljki Angelini Vovk, novinaru Pavelu Zarubinu, novinarki Marini Ahmedovu, TV voditeljki Juliji Baranovskoj i blogeru Jurij Podoljaku.
Sankcije su uvedene i ukrajinskoj novinarki Diani Pančenko.
Kako se navodi na sajtu Zelenskom, na kom je objavljen ukaz, sankcije su uvedene na deset godina.
14:02 15.01.2023
Britansko Ministarstvo odbrane demantovalo je članak lista „Miror“ da će London Kijevu predati vojne helikoptere „apač“, saopštila je novinarla „Skaj njuza“ Debora Hejns.
„Ministarstvo odbrane saopštilo je da je članak ‘Mirora’ u kojem se tvrdi da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati jurišne helikoptere ‘Apač’ u Ukrajinu netačan“, napisala je Hejnsova na Tviteru.
Sajt lista već je uklonio ovaj članak o helikopterima.
13:28 15.01.2023
U ukrajinskom granatiranju Gorlovke oštećena je stanica hitne pomoći, saopštili su u vladi DNR.
12:58 15.01.2023
Samohodna artiljerijska haubica gvozdika 2S1 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Presek stanja: Ruske snage uništile osam ukrajinskih haubica
12:54 15.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Černigovskoj, Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalizaciju.
12:35 15.01.2023
Dinamika specijalne operacije je pozitivna, sve se razvija u okviru plana Ministarstva odbrane i Generalštaba Rusije, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin za televiziju „Rusija 1“.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin o specijalnoj operaciji: Sve se razvija po planu
11:07 15.01.2023
Ukrajinski vojnici u blizini Soledara - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Ukrajinska vojska razmatra povlačenje iz Artjomovska
10:18 15.01.2023
Pripadnici policije Rusije otkrili su u gradu Dnjeprorudno u Zaporoškoj oblasti skrovište sa oružjem i municijom ukrajinskih boraca, saopštili su za Sputnjik u Glavnoj upravi unutrašnjih poslova Zaporoške oblasti.
Kako se navodi u jednoj garaži pronađeno je skrovište sa oružjem, molotovljevim koktelima, vojnom uniformom NATO tipa i ukrajinskim simbolima.
Garaža pripada učesniku takozvane Antiterorističke operacije koju je Ukrajina sprovodila u Donbasu. Kako je naveo sagovornik agencije, vlasnik garaže trenutno služi u Oružanim snagama Ukrajine u zaporoškom pravcu.
Prema operativnim podacima, Oružje i municija bili su namenjeni za veći broj diverzantskih i terorističkih napada u oblasti.
10:03 15.01.2023
U zoni specijalne vojne operacije počeće da se koriste obaveštajno-udarna bespilotna vozila „marker“, koja su ranije korišćena za obezbeđivanje aerodroma „Vostočni“, saopštio je na svom Telegramu bivši direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.
„Marker” ima tehnički vid, sopstveno vatreno oružje i automatski sistem upravljanja, a u stanju je da odredi tačne koordinate neprijatelja na udaljenosti do 15 km i bira ciljeve po prioritetu.
Bespilotno vozilo su napravili konstruktori privatne uralske inženjerske kompanije „Androidna tehnika“ u saradnji sa Fondom za napredna istraživanja.
09:45 15.01.2023
Na osmospratnu stambenu zgradu u Dnjepru pala je raketa koju su ukrajinske snage PVO pokušale da obore, saopštio je savetnik kabineta predsednika Ukrajine Aleksej Arestovič. Kao rezultat toga, srušio se deo zgrade, pri čemu je poginulo najmanje 20 ljudi. Povređena su još 73 stanara, a oko 40 lica se vodi kao nestalo.
U većini oblasti Ukrajine 14. januara nekoliko puta je objavljivana uzbuna za vazdušnu opasnost. Ukrajinske vlasti javljale su o eksplozijama u Kijevu, Dnjepru, Odesi, Harkovu i drugim gradovima.
09:05 15.01.2023
Fragmenti rakete koja je pala na severu Moldavije - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
SVET
Moldavija: Bojeva glava rakete koja je pala na granici sa Ukrajinom ima 80 kg eksploziva
08:46 15.01.2023
Isporuke električne energije u ukrajinskom Harkovu i Harkovskoj oblasti u potpunosti su obnovljene, saopštio je načelnik oblasne vojne administracije Oleg Sinjegubov.
„Prema stanju od 8.30 (lokalno vreme) struje ima 100 odsto potrošača u Harkovu i oblasti koji su isključeni zbog granatiranja“, precizirao je Sinjegubov.
Prema njegovim rečima, pogođeni su kritični infrastrukturni objekti, zbog čega se primenjuju havarijska isključenja struje u regionu.
U Harkovu je u subotu, posle eksplozije, bez struje ostala većina okruga, a prekinuo je sa radom i metro.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala