- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tajna krune ruskih careva: Vizantijska, mongolska ili moskovska?

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaKruna vizantijskog cara Konstantina Monomaha
Kruna vizantijskog cara Konstantina Monomaha - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Pratite nas
Osnovna obeležja carske i kraljevske vlasti su kruna i žezlo, koja potiču iz antičkog sveta. Pre krune je postojao venac koji su dobijali pobednici u tekmičenju, kasnije je taj venac postao simbol pobednika u ratu, da bi u ranom srednjem veku kruna postala glavni atribut vlasti.

Kada se pojavila kruna Monomaha?

Nije najjasnije kada se pojavila kruna Monomaha u Rusiji. Do sredine XIX veka, legenda o pojavljivanju krune oslanjala se na priče da ju je poklonio vizantijski car Konstantin Monomah. Međutim, najverovatnije, se ova informacija pojavila tokom vladavine kneza Vasilija, kome je takva legenda bila veoma korisna kako bi učvrstio svoja prava na presto.
Druga verzija ima mongolske korene. Neki eksperti smatraju da je kruna poklon Uzbeg-kana Zlatne horde Ivanu Kaliti, koji ju je dobio nakon smrti brata Jurija Daniloviča kao nagradu za predanost.
Neki savremeni istoričari smatraju da je kruna napravljena u Rusiji i da je sastavljena iz delova i detalja šlemova sinova Ivana Krasnog – Dmitrija Donskog i kneza Ivana. Pretpostavlja se, da su zlatne pločice proizvedene u XIII veku, a konačna verzija se pojavila u periodu 1505-1526. godine.

Istorija krune

Ruski letopisi prvi put pominju krunu 1328. godine u testamentu ruskog kneza Ivana Kalite. Kneževi je nisu nosili svakoga dana, ona je korišćena samo jednom, na dan stupanja na presto. Kada bi se svečanost završila, kruna se čuvala u riznici do sledećeg važnog događaja.
Car je svakoga dana koristio venac. Kruna je poslednji put korišćena 1682. godine, prilikom stupanja na presto Ivana V. Međutim, dogodilo se nešto neobično. Zajedno sa Ivanom, na presto je stupio i njegov mlađi brat Petar Aleksejevič, koji je kasnije postao car Petar I Veliki. Za drugog cara je napravljen duplikat krune. Danas se ova kruna i kruna Monomaha čuvaju u Oružanoj palati u Kremlju.

Opis krune

Težina krune je 993,66 grama. To je carska, zlatna kruna, napravljena od osam zlatnih pločica ukrašenih filigranom, biserima i dragim kamenjem. Ima ukupno 43 draga kamena od šest vrsta, među kojima su plavi i žuti safir, crveni spinel, rubini i smaragdi. Kruna je ukrašena ruskim krznom, koje su u to vreme nosili skoro svi evropski vladari.
Rekonstrukcija krune despota Stefana Lazarevića - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
ŽIVOT
Predstavljena idealna rekonstrukcija krune despota Stefana Lazarevića /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala