- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Stakleni vidikovac na vrhu Kablara: Planovi za razvoj južne i zapadne Srbije

© Sputnik / Aleksandar MilačićEtno selo
Etno selo  - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Pratite nas
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je formirana Komisija za programe integralnog razvoja zapadne i južne Srbije, za koje je Ministarstvo u budžetu za 2023. odvojilo 1,4 milijarde dinara.
„Na teritoriji opštine Čačak izgradićemo stakleni vidikovac na vrhu Kablara koji će biti turistička atrakcija, uredićemo i centar Ovčar Banje. U Lučanima radimo most, a u Kraljevu pešačko–biciklistički most do srednjevekovnog grada Maglič koji se rekonstruiše. Radićemo i kopiju srednjovekovnog sela“, rekao je Vesić za Tanjug.
On je naveo da su do sada završeni amfiteatar, trg i park u Ovčar banji, pristanište na jezeru Međuvršje. Urađena je i rekonstrukcija železničke stanice Ovčar banja i pristupne saobraćajnice ka vrhu Kablara sa dva parkinga u dužini 1,5 kilometara, zatim Prirodnjački centar i parking manastira Blagoveštenje.
U Lebanu se radi na izgradnji biopostrojenja za preradu otpadnih voda sa botaničkom baštom, park Čukljenik i projekat rekonstrukcije Caričinog grada, dodao je Vesić.
„U Bojniku uređujemo centar i turistički centar Dobre vode. U Medveđi radimo kulturni centar Sijarinska banja, rimsko kupatilo i rekonstrukciju specijalne bolnice Gejzir. U Leskovcu gradimo skladišno distributivni centar za voće i povrće, a u Prokuplju kanalizaciju kroz projekat Čista Srbija“, kazao je Vesić.
U Kuršumliji, dodao je on, gradi se vizitorski centar za Đavolju varoš ki saobraćajnica dužine osam kilometara — od Kuršumlijske banje do autoputa.
„Jedan od važnih projekata je put preko Radan planine koji spaja tri banje i Đavolju varoš i Caričin grad u jednu turističku celinu, a meštanima put skraćuje za polovinu. Započeti su radovi na parku Čukljenik u Lebanu, na mostu, trgu i amfiteatru u Bojniku. Na citadeli Hisar u Prokuplju završene su trim staza i letnja pozornica, a uređen je i park i put do brda Hisar u Leskovcu“, naveo je Vesić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala