- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska vojno pomaže Ukrajini a merka njene teritorije

© AFP 2023 / MATEUSZ SLODKOWSKIPoljski vojnici ispred tenkova K2 i haubica K9
Poljski vojnici ispred tenkova K2 i haubica K9  - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Pratite nas
Poljska u zamenu za nastavak isporučivanja vojne pomoći Kijevu tokom ruske specijalne vojne operacije, kako pišu poljski mediji, planira da zatraži pripajanje teritorija zapadne Ukrajine. Međutim, po oceni ruskih eksperata, ovaj plan Varšave u startu pada u vodu jer joj ukrajinski banderovci neće dati nijedan deo svoje teritorije.
Kako piše kolumnista poljskog lista NDP (Njezaležni đenik politični) Marek Galas, Varšavi će se sva vojna pomoć koju je isporučivala Kijevu isplatiti tek kada Poljska pripoji svoje navodno istorijske teritorije.
„Ali to se neće dogoditi vrlo brzo, s obzirom na probleme kulturne, političke i ekonomske integracije dva ne baš prijateljska naroda“, piše Galas.

Motivi Poljske da pomaže Ukrajini

Poljska je, kako kaže za Sputnjik ruski vojni ekspert Viktor Litovkin, pomagala i pomaže Ukrajini tokom specijalne vojne operacije pre svega iz istorijske mržnje prema Rusiji.
„Poljaci su maštali još 1612.godine da će poljski kralj biti kralj Rusije i da će cela naša zemlja biti njihova. Ipak, oni su izgubili mnoge teritorije koje i danas smatraju svojim. Zbog toga i gaje istorijsku mržnju prema Rusiji — državi koja, kako smatraju, nije dozvolila Poljskoj da postane ‘velika’. I da bi se osvetili nama, trude se da budu prva država u NATO-u, prvi prijatelj i saveznik Sjedinjenih Američkih Država. Čak su pristali da pomažu i Ukrajini koja je u Drugom svetskom ratu izvršila genocid nad poljskim narodom u Volinju“, objašnjava naš sagovornik.
Međutim, prema rečima Jurija Zvereva, glavnog stručnjaka Instituta za geopolitičke i regionalne studije na Baltičkom federalnom univerzitetu „Imanuel Kant“, Poljska je isporučivala Ukrajini vojnu pomoć ne samo da bi naudila Rusiji, nego i zarad finansijske koristi.
„Naravno, veliku ulogu je odigrala rusofobska pozicija poljske vlasti. Odnosno, njihova želja da naude Rusiji. Međutim, ovde se radi i o finansijskom interesu. Poljska Ukrajini nije isporučivala najsavremenije oružje. Oni su pumpali Kijev starim sovjetskim tenkovima T-72 koji su proizvedeni 80-ih i 90-ih godina. Oko 240 ovih tenkova Poljaci su poklonili Ukrajincima. I većina njih je izgorela tokom borbenih dejstava. Zauzvrat su dobijali američke tenkove Abrams pod ugovorom“, konstatuje sagovornik Sputnjika.
Bez obzira na sve, Poljaci će, prema rečima Litovkina, svakako nastaviti da pružaju vojnu pomoć Kijevu.
„Na ovaj način Varšava pokazuje svoju potčinjenost Vašingtonu. I Poljacima ide u korist da se odugovlači sukob između Rusije i Ukrajine. Oni smatraju da tokom sukoba Rusija previše troši ekonomske, finansijske i ljudske rezerve“, objašnjava stručnjak.

Cilj Varšave — pripajanje ukrajinskih teritorija

Osim da se osveti Rusiji slanjem vojne pomoći Kijevu, jedan od ciljeva Poljske danas je i da pripoji neke oblasti Ukrajine.
„Oni se nadaju raspadu Ukrajine. Misle da će uspeti da zauzmu Lavovsku, Ivano-Frankovsku i Volinjsku oblast, kao i još neke regione. Njihove pretenzije na ove teritorije nemaju pravnog osnova. Nekada su i Aljaska, ali i naselje u Kaliforniji (Fort Ros) pripadali Rusiji. A mi bez obzira na to, ne polažemo pravo na njih. U svakom slučaju, Banderovci Poljacima to neće dozvoliti“, objašnjava sagovornik.
Prema rečima Zvereva, teritorije zapadne Ukrajine Poljaci su zauzeli davnih 1920-ih.
„Poljska je tada prva započela rat protiv Sovjetske Rusije i zauzela mnoge teritorije. Zatim je došlo do poznate kontraofanzive sovjetskih trupa, koje su išle ka Varšavi. One su oslobodile teritorije koje je Varšava otela od Sovjeta“, podseća ekspert.
Na pitanje kako bi Rusija reagovala u slučaju da se poljska vojska uskoro pojavi na teritoriji Ukrajine, Litovkin kaže da bi vojnici ove države bili u tom slučaju jedna od meta oružanih snaga Rusije.
Podsetimo, Spoljnoobaveštajna služba Rusije je više puta upozoravala na agresivne namere Varšave u odnosu na Ukrajinu. Kako je izvestio direktor SVR Sergej Nariškin, Poljska radi na scenarijima za de fakto rasparčavanje susedne države. Istovremeno, njene vlasti su uverene da će SAD i Velika Britanija podržati plan podele Ukrajine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala