- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kako „osloboditi“ Nikolu Kalinića?

© Foto : ABA liga / Dragana StjepanovićNikola Kalinić
Nikola Kalinić - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Pratite nas
Dok se navijači Crvene zvezde bave kampanjom za „oslobađanje“ nedavnog najvećeg pojačanja Fakunda Kampaca, njihov bivši ljubimac preživljava slične okolnosti – Nikola Kalinić nastupa za Barselonu, ali nije ni senka igrača koji je nosio crveno-bele tokom protekle sezone.
Sjajni krilni košarkaš je tokom protekle takmičarske godine pokazao da nije samo igrač za „prljave“ poslove, već da u svom talentu ima sve karakteristike košarkaša spremnog da uradi sve na terenu.
Kroz karijeru se on profilisao kao odličan odbrambeni igrač na pozicijama krila i krilnog centra, često je dobijao zadatke da motri na najbolje košarkaše rivala, a u tome je trošio mnogo energije i u napadu nije bio među prvim opcijama.
Sve se promenilo prošle sezone, Kalinić je postao noseći igrač Crvene zvezde u svim segmentima, a posebno je zanimljivo bilo gledati njegove napadačke bravure, kvalitetne šuteve za tri poena i sigurne realizacije u atacima sa krilnih i centarskih pozicija.
Nije bilo realno očekivati da posle tako kvalitetne sezone Kalinić, kao 31-godišnjak, ostane u Beogradu i odlučio je da prihvati poziv velike Barselone, postavši deo skupog i kvalitetnog tima trenera Šarunasa Jasikevičusa.
Imajući u vidu da je Kalinić za sezonu u Zvezdi potpuno promenio svoj igrački profil, očekivalo se da i u katalonskom klubu nastavi u tom smeru, ali je došlo do „vraćanja na staro“.
U moru kvalitetnih igrača Jasikevičus je Kaliniću namenio „staru“ ulogu i potpuno ga skrajnuo kada su napadačke akcije u pitanju, a poređenje njegovih statističkih parametara iz prethodne i aktuelne sezone Evrolige govori tome u prilog.
Tokom prošle takmičarske godine Kalinić je u dresu Zvezde nastupio na 34 utakmice u Evroligi i na svega 11 je imao ispod deset šuteva po utakmici – u Barseloni je za 18 kola više od deset šuteva imao samo jednom.
Takođe, Kalinić je igrajući za Zvezdu na čak 24 od 34 utakmica imao dvocifreni učinak, a u Barseloni je to učinio na četiri od dosad odigranih 18 mečeva – najviše je imao 14, protiv bivšeg kluba Fenerbahčea, a u Zvezdi je na čak četiri utakmice imao više od 20 ubačenih poena.
U aktuelnoj sezoni Kalinić je poenterski tek osmi igrač Barselone sa 6,9 poena, a ispred njega su Aleks Abrines, Sertač Sanl, Tomaš Satoranski, Jan Veseli, Kori Higins, Nikolas Laprovitola i Nikola Mirotić.
Sa druge strane, Kalinić je prošle sezone u Zvezdi bio ubedljivo najbolji strelac sa 12,6 poena i indeksom korisnosti od 11,7, dok je u Barseloni na svega osam, čemu dramatično kumuje broj asistencija – sa 3,4 u proseku pao je na 1,8, što dovoljno govori o tome koliko je vremena lopta u njegovim rukama.
Šteta, zaista jer je Kalinić prošle sezone pokazao da može da bude sve na terenu, i poenter i skakač i dodavač, ali za to u Barseloni ima dramatično manje prostora da pokaže šta sve zna.
Bogdan Bogdanović - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
SPORT
Bogdan se povredio – a Luka je zaustavljen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala