- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Izbor sudija Ustavnog suda uslov nastavka pregovora EU i Crne Gore

© Sputnik / Boban NovovićUstavni sud Crne Gore
Ustavni sud Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Pratite nas
Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon poručila je u Podgorici da su Ustavni sud i popunjavanje sudija prioritet svih prioriteta za Evropsku uniju. Upozorila je da, ukoliko šesti pokušaj formiranja Ustavnog suda ne uspije, postoji opasnost da se pristupni pregovori Crne Gore sa EU zaustave.
Tanja Fajon je, nakon sastanka sa predsjednicom Skupštine Crne Gore Danijelom Đurović, ocijenila da je to ozbiljna prijetnja i da će 23. januara razgovarati o tome šta su mjere.
Navela je da se nada da su svi politički svjesni koliko je Ustavni sud važan i zbog predsjedničkog i vjerovatnih vanrednih parlamentarnih izbora.
Đurovićeva je na konferenciji za novinare kazala da želi da vjeruje da postoji dovoljno odgovornosti među subjektima i da će se pitanje izbora sudija Ustavnog suda brzo riješiti.

Abazović: Izbor sudija Ustavnog suda krajem januara ili početkom februara

Premijer Crne Gore Dritan Abazović vjeruje da će Parlament tokom nedelje početi sa intervjuima kandidata za sudije Ustavnog suda i da su očekivanja svih da se uskoro izglasaju sudije.
„Fokus međunarodnih partnera i svih političkih aktera u narednih 15 dana treba da bude izbor sudija Ustavnog suda“, kazao je Abazović.
Abazović je, nakon sastanka sa Tanjom Fajon, rekao da Crna Gora želi da izgrađuje mostove prijateljstva sa svim državama, a da su tema sastanka bile rasplet situacije vezane za Ustavni sud i političke prilike.
„Ponovljene su ranije poruke. Imamo 27 prijava za Ustavni sud, vjerujem da će parlament završiti tu proceduru. Očekivanje je da krajem januara ili februara imamo sjednicu na kojoj će se birati sudije. Fokus svih aktera treba da bude da izaberemo sudije“, istakao je Abazović.
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je prilikom susreta sa Tanjom Fajon kazao da se nada kompromisu, kako bi se došlo do dogovora oko izbora sudija Ustavnog suda, čime se, naveo je, stvaraju uslovi za održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala