- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Albanski ribari pregradili Bojanu i smanjili ulov ribarima u Crnoj Gori

© Sputnik / Boban NovovićSkadarsko jezero
Skadarsko jezero - Sputnik Srbija, 1920, 15.01.2023
Pratite nas
U toku je ribolovna sezona na Skadarskom jezeru. Ribe ima, ali bilo bi je više, pre svega jegulje, kada bi ribari iz Albanije uklonili metalnu rešetku kojom su pregradili Bojanu, kažu u Udruženju privrednih ribara Skadarskog jezera.
Lepi zimski dani pogoduju ribarima na Skadarskom jezeru. Ribe ima i može se prodati, kaže ribar Nikola Vujanović sa Rijeke Crnojevića koji obavlja i dužnost predsednika Udruženja privrednih ribara Skadarskog jezera.
„U toku sezone izuzetna je potražnja za divljom ribom i za tu cenu nigde u Evropi ne možete dobiti toliku porciju kao kod nas“, kaže Vujanović za RTCG.
Očuvanje ribljeg fonda je zadatak celog društva. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede pre dvije godine počelo je da subvencioniše slatkovodno ribarstvo. Ipak, teškoća ima, kaže Vujanović i naglašava da bi država trebalo da pronađe dogovor sa Albanijom čiji su ribari metalnom rešetkom pregradili Bojanu i tako ugrozili migracione vrste, pre svih jegulju.
„Bojana je pregrađena i izlovljava se ogromna količina ribe koja bi trebalo da ide u mrestilište u Sargaško more i nazad da se vraćamlađ. Koncesija je data privatniku iz Skadra da u mestu Daljam izlovljava ribu. To traje decenijama i naša strana je pokušavala da pronađe rešenje, ali albanska ništa ne radi. Mora se cela priča podići na viši nivo i ne sme se ništa stavljati pod tepih“, jasan je Vujanović.
Udruženje privrednih ribara okuplja 150članova. Većina ribara živi od Skadarskog jezera i nadaju se pomoći države ali i ekoloških organizacija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala