- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čak je i veliki ser padao na „blještavilo“ – ko će sledeći baciti pare u bunar?

© AFP 2023 / JON SUPERKolumbijski fudbaler Hames Rodriges
Kolumbijski fudbaler Hames Rodriges - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2023
Pratite nas
Na herojski način se Enco Fernandes pojavio kao najvažniji šraf u ekipi Argentine, zacementiravši svoje mesto u srcu sredine terena čime je omogućio Lionelu Mesiju više slobode u napadu. Briljantne partije su ga stavile u centar pažnje glasina o transferima i smestile u red potencijalnih promašaja, kakvi su česti posle Mundijala.
Fernandes to, zasad, neće biti, odlučio je da ostane u Benfiki i da odbije sve ponude za prelazak u veće i jače lige, iako su klubovi stali u red za razgovor sa njim, uprkos činjenici da zvezde Mundijala, gotovo po pravilu, postanu promašaji u svojim novim klubovima – za veliki novac.

Motivacija koja može da prevari

Mundijal, kao i svako turnirsko takmičenje, svodi se na reakcije u trenutku i najbolji mogući momenat za pojedinu ekipu ili igrača, da zablista i ostavi trag, gde prosti kvalitet ima uticaja, ali ne mora da znači da zaista postoji.
Svetla velike pozornice mogu da zaslepe potencijalne poslodavce, a još više na to utiču blještave partije pojedinaca za koje se ne može tvrditi da su proizvod samo fudbalskog umeća.
„Ponekad igrači uspevaju da se dodatno motivišu i pripreme za Mundijal ili Evropsko prvenstvo, a posle toga postoji opasnost od opadanja nivoa kvaliteta u igri“, rekao je slavni ser Aleks Ferguson.
Imao je kako to i da nauči jer je posle Evropskog prvenstva 1996. godine potrošio ozbiljan novac iz kase Mančester junajteda kako bi ekipi dodao Žordija Krojfa i Karela Poborskog koji su na kontinentalnom takmičenju blistali u dresovima svojih reprezentacija.
Krojf je na Old Trafordu proveo četiri godine, odigrao je 34 utakmice i postigao osam golova, dok je Poborski za dvostruko kraći period nastupio na 32 meča uz pet pogodaka.

Šta su problemi?

Ne može se sa sigurnošću utvrditi gde nastaje razlika između kvaliteta prikazanog u reprezentaciji i u novom klubu, ali pojedini faktori se neminovno moraju uzeti u obzir.
Najpre, momenat inspiracije je ono što je ključ igranja za reprezentaciju i sasvim je sigurno da na turnirskom takmičenju igrači, bar bi tako trebalo da bude, imaju ekstremnu motivaciju i u kratkom periodu mogu da pokažu performanse bolje nego u ligaškim takmičenjima.
Uz to, taktički sistemi igre se mnogo razlikuju, praktično svaki trener ima svoju filozofiju rada, a kako su selektori, gotovo po pravilu, dugovečniji od šefova stručnih štabova u klubovima, onda je i vreme za adaptaciju i usvajanje ideja daleko veće, a njihova realizacija lakša.
U svemu veliku ulogu mora da ima i okruženje, činjenica da u reprezentaciji svi govore istim jezikom, imaju slične mentalitete i karaktere, dok je u klubovima, naročito onim najvećim i najbogatijim, koji obično „love“ na velikim takmičenjima, stanje slično Legiji stranaca.
Značajno za klubove koji planiraju da potroše veliki novac za „nove zvezde“ je i činjenica da se na turnirskim sistemima igra mali broj utakmica, u najboljem slučaju maksimalno sedam, dok se u klubovima na nivou sezona igra i do 60.

Važni primeri

Pored Poborskog i Krojfa, Ferguson je u svojoj istoriji imao još jedan veliki promašaj – bio je to Brazilac Kleberson koji je bio deo reprezentacije osvajača Mundijala 2002. godine, plaćen sedam miliona evra, ali važnije od toga, Junajted se odrekao slavnog Huana Sebastijana Verona da bi oslobodio mesto za pojačanje.
Brazilcu su cipele slavnog Argentinca bile prevelike, za Junajted je tokom dve sezone odigrao samo 20 mečeva i postigao svega dva gola, što je značilo izlaznu kartu već 2005. godine i put u Bešiktaš, odakle je usledio povratak u domovinu.
Neverovatno „razbijanje kasice“ priredio je Real Madrid 2014. godine kada je ostao zadivljen partijama Hamesa Rodrigesa za Kolumbiju na Mundijalu u Brazilu što je vodilo ka transferu iz Monaka vrednom 70 miliona evra uz davanje legendarnog broja „deset“.
Ignorisala je uprava Madriđana sve izveštaje o tome da Rodriges nije tip igrača kakav može da obavi tu ulogu, plaćena je velika suma, a za šest godina Kolumbijac je odigrao 85 utakmica i postigao 29 golova.
Daleko od lošeg, ali je važno reći da je njegovo prisustvo u jednom momentu postalo teret pa je poslat na dvogodišnju pozajmicu u minhenski Bajern, koji potom nije želeo da otkupi njegov ugovor.

Ko je sledeći?

Nedavni Mundijal je iznedrio pregršt novih imena u svetu fudbala, a prvi su se ka transferu zaleteli čelnici Liverpula, plativši više od 40 miliona evra za Kodija Gakpa, napadača PSV koji je briljirao u nastupima za Holandiju.
Time je vižljastom ofanzivcu stavljen veliki pritisak na leđa, što je uradio i Sautempton, odlučivši da za 30-godišnjeg hrvatskog reprezentativca Mislava Oršića plati zagrebačkom Dinamu čak sedam miliona evra.
Potencijalni veliki transfer je zasad odbio već pomenuti Enco Fernandes, a uprkos najavama velikih poslova, dosad niko iz spektakularne ekipe Maroka nije uspeo da promeni sredinu i skupo se proda.
U tom svetlu su bili pominjani Sofijan Amrabat i Azedin Unahi, ali su poslodavci izgleda dobro proučili prethodno poglavlje pod nazivom „šta su problemi“ i nisu pali pod velika svetla koja su obasjala heroje Afrike.
Ipak, prelazni rok i dalje traje, Mančester junajted je ponovo odlučio da se kocka i angažovao je Vuta Verhorsta, napadača Holandije koji je briljirao protiv Argentine, ali je njegov renome i dalje daleko od vrhunskog.
► Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala