- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Miloš Obrenović se prevrće u grobu-Srbija uvozi prasad za podsticaj svinjarstva

© Foto : PixabayPrasići
Prasići - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2023
Pratite nas
Uvoz prasadi za tov sigurno neće oporaviti svinjarstvo ili stočarstvo u Srbiji i ići će na ruku trgovcima i klanicama koji će jedini od toga imati koristi, kaže za Sputnjik naš poznati agroekonomista Milan Prostran.
Odlukom Vlade Srbije, od ove godine ukinuta je carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kilograma, a takođe i prelevman od 8,7 dinara po kilogramu prasadi za tov i goveda. Reč je o taksi koja se plaćala pri uvozu kojom je nadoknađivana razlika između niže cene uvezene robe i više cene domaćeg proizvoda.
Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković smatra da će ta mera, zbog koje će država biti na gubitku od oko milijardu dinara, pomoći unapređenju stočnog fonda u Srbiji.

Nema napretka od uvoza prasadi

Prostran je, međutim uveren da ovakvo rešenje ne može na zelenu granu da vrati stočarstvo, naročito govedarstvo i svinjarstvo, koje već decenijama tone. Poslednjih 30 godina stočarstvo Srbije, kako ističe, opada po stopi od 1,5 do 2,0 odsto godišnje. Sa proizvodnjom od 4,6 miliona svinja pali smo na oko dva miliona.
„Oslobađanjem od carina i prelevmana na uvoz prasadi za tov ni slučajno se ne unapređuje domaće stočarstvo. Ova mera je pre svega iznuđena od strane klanične industrije, od strane trgovaca i najviše će oni od toga imati koristi“, kaže naš sagovornik.
Očigledno je, dodaje on, da klanična industrija nema dovoljno sirovina za rad svojih kapaciteta, jer proizvođači već neko vreme odustaju od proizvodnje koja im je postala neisplativa.
CC0 / Pixabay / Bez podsticaja države tov svinja pri visokim cenama stočne hrane i energije se ne isplati pa mnogi odustaju od proizvodnje
Svinje - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Bez podsticaja države tov svinja pri visokim cenama stočne hrane i energije se ne isplati pa mnogi odustaju od proizvodnje

Neisplativ tov

Visoka cena stočne hrane, u koju ulazi visoka cena kukuruza, sojine sačme, vitamina, je osnovni razlog koji naše stočare odbija jer ta cena, uz višu cenu energenata, produkuje jako visoku cenu mesa koju potrošač ne može da plati, kaže naš sagovornik. Veliki broj proizvođača je upravo bežeći od visoke cene koštanja stočne hrane prodavao prasad kada bi dostigli 20-25 kilograma i kada s,e što bi rekao narod, odbijaju od sise. Naprosto, nisu videli računicu da ulaze u tov.
On nema dilemu ni da niža cena uvezene prasadi za tov neće uticati na cenu primarnog proizvoda, odnosno da krajnji potrošač od toga neće imati vajde, jer neće značiti jeftinije meso u trgovinama.

Uvoz nikad ne rešava problem

Uvozom vi nikada ne rešavate dugoročan problem u stočarskoj proizvodnji. Mi se već nekoliko godina zbog krize u stočarstvu bavimo pre svega uvozom, a najmanje podsticajima. Nama je svinjsko meso bilo prva stavka ukupnog uvoza poljoprivrede pre dve-tri godine. Uvoz je bio oko 76 miliona dolara. Mislim da se Miloš Obrenović 'prevrće u grobu' koji je izvozio svinje u Austriju još u 19. Veku“, kritičan je naš poznati agroekonomista.

Pošto smo uništili sve dobro razvijene reprocentre, kako u govedarstvu, tako i u svinjarstvu, zahvaljujući kojima nismo zavisili od uvoza, sada je, kaže, kompleksno i komplikovano udahnuti novi život stočarstvu u Srbiji.
„Stočarstvo traži dug vremenski period za obnovu. To je i biološki dug period i to mora da bude jedan dobro osmišljen program uz ogromne subvencije države koja će to morati da podstiče. Nama je stočarstvo i do 2.000. godine bilo 92 posto u privatnim, seoskim oborima. I danas je specifičnost srpske poljoprivrede mali i srednji farmer. Vi njega morate da identifikujete, da ga imate u vidu, ne samo kao malog nego kao razvojnog elementa u razvoju stočarstva“, ukazuje Prostran.

Nema podrške za male kojih je najviše

On napominje da je država i do sada davala subvencije ali samo ako farmer ima propisani minimum grla stoke, što je isključivalo male proizvođače kojih je najveći broj.
© Tanjug / Oksana ToskićUvozom se ne može rešiti dugoročan problem u stočarskoj proizvodnji
Prasići - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Uvozom se ne može rešiti dugoročan problem u stočarskoj proizvodnji
Velikim proizvođačima, poput Matijevića i Kostića, država u tom smislu i nije potrebna, ona upravo mora da prepozna te male i srednje gde postoji potencijal i ima uslova za proizvodnju, jasan je Prostran. On tako napominje da u EU danas imaju posebne mere kojima upravo podržavaju mlade i male farmere, a da su nedavno doneli i dodatne.
„Morate da imate domaću strategiju, jer Srbija je zemlja kukuruza, među 10 najvećih proizvođača kukuruza na svetu, a vama je kukuruz osnov razvoja pre svega svinjarstva i živinarstva. To je tragedija što smo zemlja kukuruza, a stočarstvo nam je potpuno propalo“, kritičan je naš sagovornik.
Uz sirovinu, imamo, kaže on, ljude koji znaju to da rade, samo je bitno uspostaviti sistem, jedan poslovni lanac međusobnog poverenja između proizvođača, trgovaca, klaničara, države.

Davno upaljene crvene lampice

On podseća da će popis poljoprivrede od juna do polovine septembra ove godine dati preciznu sliku stanja, mada je, kako ističe, na popisu 2012. Već viđeno da je ono teško.
Prostran je radio recenziju šest studija koje su rađene posle tog popisa. Posebna se odnosila na stočarstvo i sve lampice su još tada gorele crveno, slikovito je primetio naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala