- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodiku opet prete sankcijama: Mirna Bosna nije u agendi zapadnih sila

© AP Photo / Darko VojinovicMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 14.01.2023
Pratite nas
Ponovo potezanje priče da bi EP trebalo da uvede sankcije protiv Milorada Dodika su samo novi pokušaj da se destabilizuje BiH kako bi spoljni faktor ostao u igri, smatra politikolog iz Banjaluke Anđelko Kozomara.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu Paulo Rangel pozvao je Evropsku uniju da sledi politiku SAD i Velike Britanije i nametne sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog, kako je rekao, njegovor ponašanja protivnog Ustavu Bosne i Hercegovine.

Pokušaj uklanjanja Dodika

Rangelovom zahtevu pridružio se evroparlamentarac Romeo Franz iz nemačkih Zelenih, koji je predsedavajući delegacije EP za odnose s Bosnom i Hercegovinom, a kome je zasmetalo obeležavanje 9. januara kao dana RS ali i Dodikovo odlikovanje ruskog predsednika Vladimira Putina.
Anđelko Kozomara, politički analitičar iz Banjaluke, ovo vidi kao nastavak ofanzive ove postave Evropskog parlamenta koja vodi kontinuiranu akciju prtiv Srba uopšte, Republike Srpske i Milorada Dodika.
„Ovo nije ništa novo, to je nastavak njihovog antisrpskog delovanja a jedina srećna okolnost je što su njihovi zahtevi i rezolucije uglavnom protokolarnog tipa, odnosno, bez političke snage ili neke izvršne funkcije. Iz tog razloga ovo su stvari koje nikoga u RS ne zabrinjavaju a ponajmanje mislim ne samog Milorada Dodika,“ kaže Kozomara.
Naš sagovornik dodaje da se Dodiku na leđa stavljaju lažne optužbe da je protiv evropskog puta BiH što nije tačno, jer je on više puta istakao da je za taj put.
„Jedino na šta on ukazuje na tom putu jeste da mora da se poštuje Dejtonski sporazum i Ustav što znači da RS mora biti adekvatno pokazana i vidljiva unutar BiH. S druge strane, Zapad radi sve suprotno od toga što se tiče RS,“ smatra naš sagovornik.

Unitarna BIH po svaku cenu

Druga stvar koja je po njemu jako bitna, kako kaže, jeste činjenica da nekome u EU ne odgovara da se situacija u BiH smiri, već po svaku cenu žele unitarnu BiH.
„Mislim da je kompletno rukovodstvo u RS protiv unitarne BiH i da neće dozvoliti dalje čerupanje RS i njenih dejtonskih nadležnosti. Takođe smo videli da „Osmorka“, novi koalicioni partner SNSD-a i HDZ BIH na nivou BiH, koju čine bošnjačke stranke osim SDA Bakira Izetbegovića, DF Željka Komšića, i stranka SBB Fahrudina Radoičića, nisu imale ništa protiv ni održavanja Dana RS i još nekih bitnih stvari za RS, što govori da je svima stalo da BiH krene mirnijim putem i da pokušaju da urade nešto na smirivanju stanja u BiH,“ ističe naš sagovornik.
Međutim, kako dodaje, nekome spolja ali i iznutra ne paše mirna BiH pa zbog toga na svaki način pokušavaju da je destabilizuju pa i tako što udaraju na lidera RS.
„Ako se sredi stanje u BiH sadašnji unutrašnji i spoljni remetilački faktori postaju nevažni. Dakle, nemaju uticaja ni na ništa i to je glavni razlog zašto stalno pale ili pokušavaju da pale vatru u BiH,“ napominje Kozomora.

Mir ne odgovara spoljnom faktoru

Rangel i Franz ocenili su u zajedničkoj izjavi da je pređeno nekoliko crvenih linija i da je zato krajnje je vreme da se međunarodna zajednica odmakne dalje od snažnih verbalnih izjava i preduzme konkretne, ciljane akcije protiv onih koji i dalje svesno i sistematski podrivaju ustavni i teritorijalni poredak Bosne i Hercegovine rečima i delima. Podsetili su da je EP u julu 2022. godine pozvao članice Unije i druge zemlje da slede primer SAD-a i Velike Britanije i ciljanim sankcijama kazne one koji ugrožavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine, posebno Dodika.
Aktuelni predsednik RS-a je pod američkim je sankcijama još od 2017. godine i zabranjeno mu je putovanje u SAD, zamrznuta mu je imovina u toj zemlji, a američkim je državljanima zabranjeno da s njim posluju. Velika Britanija je iste mere uvela Dodiku u aprilu 2022. godine, a na popisu sankcionisanih dodala je njegovu blisku saradnicu Željku Cvijanović, koja je nakon toga ipak izabrana za članicu Predsedništva Bosne i Hercegovine.
Unutar EU-a do sada nije bilo saglasnosti za sankcije Dodiku a Mađarska, na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom, najavila je da će najavljeni predlog blokirati, ako on dospe do Evropske komisije ili Evropskog veća.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
REGION
Dodik: Pod himnom Srpske niko nije stradao, a uz povike „Alahu egber“ hiljade ljudi
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
REGION
Dodik: Prestati sa praksom zloupotrebe zajedničkih institucija
Srpski član Predsedništav BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
REGION
„Nema razloga za konflikt sa EU“: Dodik o zahtevu evropskih parlamentaraca da mu se uvedu sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala