- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Otkriveno čime su se otrovali rudari kod Sjenice

© AP Photo / VISAR KRYEZIURudarsko okno u „Trepči“
Rudarsko okno u „Trepči“ - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Do trovanja rudara u rudniku uglja Štavalj kod Sjenice došlo je usled povećane koncentracije jamskih gasova i nedostatka dovoljne količine kiseonika, pokazao je preliminarni izveštaj republičke rudarske inspekcije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.
Usled otkopavanja na otkopnom radilištu došlo je do kontakta sa otkopanim delom jame, zatim do mešanja svežeg vazduha i vazduha iz otkopanog dela, koji ima smanjen procenat kiseonika, zbog čega je smanjen procenat kiseonika u ukupnoj količini vazduha u prostoriji u kojoj su se nalazili zaposleni, navodi Ministarstvo.
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović naložila je vanredni inspekcijski nadzor zbog ovog događaja koji se desio u rudniku Štavalj 11. januara u prvoj smeni oko devet časova.
U Dom zdravlja u Sjenici se zbog zdravstvenih problema tog dana javilo osam zaposlenih, od kojih su tri radnika zadržana na bolničkom lečenju.
Prema poslednjim informacijama, rudari koji su na bolničkom lečenju osećaju se dobro i očekuje se da, nakon odobrenja lekara, uskoro budu pušteni iz bolnice, prenosi RTS.
Rudnik, Donbas - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
DRUŠTVO
Šest rudara primljeno u sjenički dom zdravlja zbog znakova trovanja, trojica od njih prevezena u Užice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala