- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Eksperiment doživeo konačan krah – otvoren je put ka neizvesnosti: „Niko ne zna šta će biti posle“

© Foto : TSS/Neda MiletićDejvis kup reprezentacija Srbije
Dejvis kup reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Dejvis kup nekada je bilo zanimljivo i poštovano takmičenje, ali je poslednjih godina palo u svakom smislu. Tome je uticala i promena formata koja se poklopila sa dolaskom firme Kosmos čiji je vlasnik fudbaler Đerar Pike. Ali, sada je došlo do raskida saradnje između Kosmosa i ITF-a. Kakva sudbina čeka Dejvis kup?
Kosmos i ITF počeli su sa saradnjom u avgustu 2018. godine i od tada je Dejvis kup skoro stigao do anonimnosti.
Još nije poznato šta je razlog raskida saradnje posle samo četiri godine, ali se spekuliše da su to finansijski gubici Pikeove firme.

Od 2018. do sada nijedan format nije zadovoljio tenisku publiku. Ove godine finalna faza Dejvis kupa po Kosmosovom formatu će se održati u Malagi od 21. do 26. novembra, a posle toga niko ne zna šta će biti.

Ljubiteljima tenisa nedostaje onaj stari sistem koji je uključivao mečeve na domaćem terenu koji su imali posebnu težinu. Ovako, Dejvis kup je postao samo jedan novi turnir organizovan u Španiji.
Sada se Dejvis kup ponovo vraća pod okrilje ITF-a.
„ITF potvrđuje da se partnerstvo sa Kosmos Tenis za Dejvis kup završava posle pet godina saradnje. ITF je obezbedio da se finansijski nepredviđeni slučajevi pokriju i mi ćemo, kao čuvari takmičenja, voditi kvalifikacije i završnu fazu 2023. kako je planirano. A finale osam timova će biti održano u Malagi, u Španiji u novembru“, stoji u saopštenju.

Kako će ubuduće izgledati Dejvis kup?

Od 2024. godine pa nadalje očekuju nas izvesno promene. Kakve će one biti, to još niko sa sigurnošću ne zna, ali deluje da će posle povlačenja Pikeove firme doći do promene sistema.
Nadaju se u ITF-u (Internacionalna teniska federacija) da će Dejvis kup povratiti svoj stari sjaj i biti jedan od stubova tenisa, kao što su to grend slemovi.
Razmatraju se formule i ideje oko toga kako Dejvis kup treba da izgleda od 2024. godine.
Jedna od ideja je da se grupna faza igra kroz dve godine, u pitanju bi bile grupe od četiri tima, pa bi se igralo svako sa svakim kod kuće i u gostima. Dakle, tri meča u prvoj godini, tri meča u drugoj godini i onda završna faza u trećoj godini, dok se u olimpijskoj godini ne bi igrao Dejvis kup.
Boris Beker i Novak Đoković tokom Australijan opena 2016. - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
SPORT
Nemac zna šta Novak želi „u dubini duše“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala