- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Gigant sa Madagaskara: Otkrivena nova džinovska vrsta koja je izumrla pre 1.000 godina /foto/

CC0 / Pixabay/photosforyou / Madagaskar
Madagaskar - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Naučnici su, zahvaljujući analizi DNK, otkrili novu vrstu – džinovsku kornjaču sa Madagaskara koja je izumrla pre samo oko 1.000 godina.
Nova vrsta džinovske kornjače, čija je težina dostizala više od 270 kilograma, otkrivena je tokom izučavanja misteriozne grupe velikih kornjača koje su nekada živele na Madagaskaru i drugim ostrvima na zapadu Indijskog okeana. Naučnici su proučavali kost donjeg dela noge jedne od tih kornjača i na osnovu analize DNK utvrdili da se radi o potpuno novoj vrsti, kojoj su dali naziv Astrochelys rogerbouri, navodi se u naučnom radu objavljenom u časopisu „Sajens advans“.
Nije potpuno jasno kada su ove gigantske kornjače izumrle, a nađeni su ostaci onih koje su živele pre oko 1.000 godina. Naučnici navode kako su ova ostrva u zapadnom Indijskom okeanu nekada bila preplavljena džinovskim kornjačama. Sa težinom oko 270 kilograma (poređenja radi, najveća živa vrsta kornjača, galapagoska, teži do 230 kilograma), značajno su uticale na ekosistem ostrva na kojima su živele.
Kakav je taj uticaj najbolje oslikava primer ostrva Aldabra, gde danas živi oko 100.000 velikih kornjača, koje godišnje pojedu oko 11,8 miliona kilograma biljaka.
Većina nekadašnjih vrsta na ovim ostrvima izumrla je zbog ljudskog uticaja. Naučnici zato i smatraju da su najveći primerci na Madagaskaru izumrli pre oko 1.000 godina, kada je počelo masovnije naseljavanje indomalajskih naroda na ta ostrva. Nešto slično se dogodilo u 17. veku, kada su na ostrva počeli da stižu evropski moreplovci. Oni su ih lovili kao hranu i za manje od dva veka veliki primerci preživeli su samo kao izolovana zajednica na Aldabri.
Prema analizi DNK koju su uradili naučnici, novootkrivena vrsta gigantskih kornjača na Madagaskar je došla iz Afrike pre oko 33 miliona godina.
Panteon u Rimu - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
ŽIVOT
Rešena hiljadugodišnja misterija Starog Rima: Drevno čudo promeniće modernu tehnologiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala