- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Česi biraju predsednika: Tri favorita za prolazak u drugi krug

© AP Photo / Petr David JosekKandidati na predsedničkim izborima u Češkoj
Kandidati na predsedničkim izborima u Češkoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Česi danas i sutra biraju novog predsednika, a tri kandidata se izdvajaju kao favoriti za prolazak u drugi krug, pokazuju ankete.
Favoriti za prolazak u drugi krug predsedničkih izbora su penzionisani general Petr Pavel, koji je službovao na visokim položajima u NATO-u, bivši premijer Andrej Babiš i profesorka ekonomije Danuše Nerudova, navodi Rojters.

Tri favorita na predsedničkim izborima

Česi predsednika biraju među osam kandidata, a nijedan od njih, prema istraživanjima, ne može da osvoji 50 odsto glasova, koliko je potrebno za pobedu u prvom krugu glasanja koje se završava u subotu.
STEM je u nedelju 8. januara objavio rezultate ankete rađene prvih dana Nove godine, a prema njima, Andrej Babiš bi u prvom izbornom krugu osvojio 27,9 odsto glasova, general Petr Pavel 26,7, dok bi na trećem mestu bila Danuše Nerudova sa 24,4 odsto glasova.
Istraživanje STEMA, ali i druge ankete, pokazuju da bi u drugom krugu, koji će se održati od 27. do 28. januara, Babiš osvojio 10 do 20 odsto glasova manje od protivkandidata.

Ko su kandidati

General Petr Pavel bio je, inače šef vojnog komiteta NATO, a prethodno i načelnik Generalštaba češke armije.
Babiš (68) sa svojom strankom ANO, koja je trenutno u opoziciji, nastoji da na predsedničkoj funkciji zameni svog saveznika Miloša Zemana kome u martu ističe drugi mandat. Češki sud oslobodio je u ponedeljak bivšeg premijera optužbi za prevaru povezanu sa subvencijama EU, poboljšavajući izglede na uspeh ovog milijardera.
Babiš je u posebno dobrim odnosima sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji mu je čestitao oslobađanje od optužbi i savetovao da „nastavi borbu“. Babiš je u utorak posetio francuskog predsednika Emanuela Makrona kako bi pokazao svoje šire veze u Evropi.
Pavel je, sa druge strane, tokom kampanje distancirao od Orbana, a takođe je doveo u pitanje članstvo Češke u Višegradskoj grupi , koja pored Mađarske uključuje Poljsku i Slovačku.
Danuše Nerudova (44) je treća po anketama i bila bi prva žena na toj funkciji. Ona, kao i Pavel zalaže se za prelazak na evro, po zanimanju je ekonomista, profesor univerziteta, a bila je i rektor Mendel univerziteta u Brnu.
Ukoliko ne bude pobednika u prvom krugu, drugi krug izbora biće održan 27. i 28. januara.
Premijer Češke Andrej Babiš - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
SVET
Bivši češki premijer oslobođen optužbi za prevaru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala