- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden i Kišida: Nuklearni napad Rusije bio bi neprijateljski čin protiv celog čovečanstva

© AP Photo / Mandel NganAmerički predsednik Džo Bajden i japanski premijer Fumio Kišida u Beloj kući
Američki predsednik Džo Bajden i japanski premijer Fumio Kišida u Beloj kući - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Premijer Japana Fumio Kišida i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden složili su se da će, ukoliko Rusija na bilo koji način upotrebi nuklearno oružje, to biti neprijateljski akt protiv celog čovečanstva, koji se ničim ne može opravdati, saopšteno je nakon sastanka dvojice lidera.
„Ujedinjno ćemo nastaviti da uvodimo sankcije Rusiji, nepokolebljivo pružajući podršku Ukrajini. Nedvosmisleno izjavljujemo da će, ukoliko Rusija na bilo koji način upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, to biti neprijateljski i neopravdani čin protiv celog čovečanstva“, navedeno je u zajedničkom saopštenju koje je objavila Bela kuća.
Lideri dveju zemalja su se, takođe, dogovorili da podržavaju Ukrajinu čija je energetska infrastruktura izložena ruskim napadima.
Bajden i Kišida su se dogovorili da nastave saradnju u oblasti razvoja i upotrebe kontraofanzivnog naoružanja.
Kao ključne međunarodne izazove oni su izdvojili „dejstva Kine koja su nespojiva s principima zasnovanim na pravilima međunarodnog poretka“, „provokacije Severne Koreje“, kao i rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini.
„Odlučno se protivimo svim jednostranim pokušajima da se na silu promeni status kvo ili da se upotrebe metode prinude bilo gde u svetu“, navedeno je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala