- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

Alarmantni podaci satelita: Kapija Himalaja ubrzano tone

© AFP 2023 / AFPGradić Jošimat u Indiji
Gradić Jošimat u Indiji - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2023
Pratite nas
Indijski grad Jošimat, poznat kao kapija Himalaja, potonuo je za 5,4 centimetara između kraja decembra i početka januara, izvestila je Indijska svemirska agencija.
Popularna turistička destinacija, na nadmorskoj visini od preko 1800 metara, sklona je sleganju, delimično zbog razvoja infrastrukture.
Izveštaj Indijske organizacije za istraživanje svemira objavljen je sa detaljnim promenama otkrivenim satelitskim posmatranjem Jošimata, otkriva da se brzo sleganje dogodilo negde između 27. decembra 2022. i 8. januara 2023. godine.
Glavni regionalni ministar Puškar Sing Dami naredio je masovnu evakuaciju nakon što je otkriveno da 603 zgrade u gradu imaju pukotine.
Podaci pokazuju da su zabeležene promene nadmorske visine varirale između 1 i 5,4 cm. Posmatranja svemirske agencije tokom prošle godine otkrila su sporo sleganje do 9 cm u periodu od devet meseci, navodi se u izveštaju, prenosi RT.
Jošimat se nalazi u severnoj indijskoj državi Utarakand na padini i popularno je odredište za hodočasnike i turiste koji posećuju mnoge hramove.
Međutim, naselje se nalazi na vrhu inherentno krhke himalajske geologije i okruženja. Hiljade ljudi su decenijama stradale u prirodnim katastrofama kao što su zemljotresi, klizišta, bujične poplave i lavine. Samo poplave u Utarakandu u februaru 2021. odnele su preko 80 života.
Sleganje utiče na Jošimat već neko vreme, a uticaj je pojačan iscrpljivanjem podzemnih voda za navodnjavanje i brzim razvojem infrastrukture, uključujući izgradnju hidroelektrana, navode naučnici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala