- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Sofiji održan protest protiv zatvaranja termoeleketrana na ugalj

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
Oko tri hiljade građana i određeni broj poslanika učestvovalo je na protestu u blizini zgrade bugarskog parlamenta sa zahtevom da se zaštiti energetska bezbednost zemlje, prenose bugarski mediji.
Akciju je organiziovala Konfederacija nezavisnih sindikata Bugarske. Njeni predstavnici traže da zemlja preispita svoju obavezu prema Evropskoj komisiji da se do 2026. godine smanji nivo štetnih gasova za 40 odsto, koja se odnosi na termoelektrane na ugalj.
U novembru je vodeća bugarska politička partija GERB optužila svoje glavne oponente „Nastavićemo promene“ da izneveravaju interese Bugarske, jer su u skladu s „Planom obnavljanja i stabilnosti“ pristali da zatvore 40 odsto termoelektrana na ugalj do 2026. Godine.
Eksperti u sferi energetike strahuju da će to dovesti do nedostatka električne energije, smanjenja broja radnih mesta i da će ugroziti energetsku bezbednost zemlje.
Učesnici protesta strahuju da će zatvaranje termoelektrana dovesti do restrikcija električne energije.
„Ne želimo da živimo u mraku“, „Bugarska sada ne može da zatvara svoje termoelektrane na ugalj! Udaljite tih 40 odsto iz Nacionalnog plana za obnovu i stabilnost“, napisano je na plakatima učesnika protesta.
Ranije ujutru parlamentarna komisija je Vladi Bugarske naložila da s Evropskom komisijom započne pregovore i da promeni uslove Plana za obnovu i stabilnost, da ne bi ugrozila rad termoelektrana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala