Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šole: Nisam došao da bih postavljao ultimatume; Srbija bi trebalo da uvede sankcije Rusiji

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
Specijalni savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je, posle razgovora sa zvaničnicima Srbije u Beogradu, da nije došao u region da bi postavljao ultimatume već da podrži dijalog u saradnji sa EU.
„Nisam došao ovde da delim ultimatume, došao sam da izrazim punu podršku dijalogu pod okriljem EU i da istražimo pristupe i načine pod kojim možemo da nastavimo dalje ovim putem. To ćemo uraditi u bliskoj saradnji sa kolegama iz EU“, rekao je Šole.
Istakao je da veruje u kompromis Beograda i Prištine i da je taj kompromis moguć čak i u ovoj godini, a da put do kompromisa vodi posredstvom dijaloga Beograda i Prištine.
„Osnivanje ZSO je ključno pitanje koje mora da se reši, o tome smo razgovarali i juče u Prištini i naš stav je da to treba da se sprovede u delo i da treba da bude implementirano i u skladu sa ustavom Kosova“, rekao je Šole i dodao:

„Mi verujemo da je osnivanje ZSO u skladu sa ustavom Kosova, a ne da je kontradiktorno“.

Šole na konferenciji za novinare nije otkrio na koji način će ubediti Prištinu da sprovede sporazume.
„Ne bih ulazio u detalje kako treba da se sprovede u delo, ali mi verujemo da treba da se sprovede“, rekao je Šole, odgovarajući na pitanje da li bi ZSO trebalo da bude formirana u skladu sa Briselskim sporazumom.
On je istakao da se nada da će se dijalog unaprediti i odnosi normalizovati.
Naveo je da je sa predsednikom Srbije, premijerkom i ministrom spoljnih poslova razgovarao o brojnim pitanjima kao i da je tokom razgovora istaknuto da je Srbija važan partner i da je cilj da se odnosi dve zemlje još više unaprede.
Kako je rekao, tokom sastanaka sa državnim vrhom Srbije manje je pričao ali je pažljivo slušao kako oni vide perspektivu Srbije i čitavog regiona.
„Najviše smo pričali o energetici i podržavamo Srbiju u toj oblasti. Posvećeni smo zajedno sa EU da pomognemo na evropskom putu. Pričali smo i o KiM, težimo da se smiri situacija. Znamo da su teške odluke, potrebno je da ohrabrimo“, rekao je Šole.

Šole: Srbija bi trebalo da se pridruži sankcijama Rusiji

Šole smatra da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. On je naveo da poštuje stavove lidera u Beogradu po tom pitanju, ali je mišljenja da Srbija to treba da uradi iz praktičnih razloga s obzirom da stremi EU i da ne može da napreduje na evropskom putu sve dok se bude držala dalje od sankcija.
Šole se dotakao i grupe „Vagner“, navodeći da su SAD veoma zabrinute zbog nje.
„Znamo da ta grupa regrutuje vojnike kako u Srbiji tako i drugde u svetu i zbog toga smo zabrinuti. Zbog toga radimo sa vladom u Beogradu kao i širom sveta da neutrališemo njihove aktivnosti“, rekao je Šole, preneo je Tanjug.
Aleksandar Vučić i Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
SRBIJA
„Amerika se zalaže za dve stvari“: Šole razgovarao sa Vučićem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala