- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Najveće nalazište u Evropi“: U Švedskoj pronađen redak zemni mineral

© Sputnik / Lola ĐorđevićGrađevinske mašine
Građevinske mašine - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
Švedska kompanija LKAB saopštila je danas da je u oblasti Kiruna identifikovala redak zemni mineral.
Retki zemni elementi neophodni su za mnoge visoke tehnologije proizvodnih procesa i koriste se u električnim vozilima, turbinama vetra, za prenosivu elektroniku, mikrofone i zvučnike, prenosi Rojters.
"Ovo je dobra vest, ne samo za LKAB, region i Švedsku, već i za Evropu. To bi moglo da postane značajno za proizvodnju kritičnih sirovina koje su značajne za omogućavanje zelene tranzicije", izjavio je izvršni direktor LKAB-a Jan Mostrom.
Kompanija je na Tviteru objavila da novi rezultati istraživanja u Kiruni pokazuju mineralne resurse retkog zemnog elementa koji teže više od milion tona, što ga čini najvećim nalazištem te vrste u Evropi.
Evropska komisija smatra da su retki zemni minerali najkritičniji resursi za region, a za sada se najveći deo njih izvlači u Kini.
LKAB je saopštio da planira da podnese zahtev za koncesije za eksploataciju ove godine, ali je dodao da će biti potrebno najmanje 10 do 15 godina pre nego što bi potencijalno mogao da započne rudarenje depozita i otpremanje na tržište.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala