- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Male boginje stigle u Srbiju: Registrovani prvi slučajevi u 2023.

© Sputnik / Lola ĐorđevićVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
Prvi slučajevi malih boginja u Srbiji ove godine potvrđeni su kod troje dece, uzrasta do godinu i po dana, a njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro, rekla je direktorka Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović
Jovanovićeva kaže da je naša referentna laboratorija u Torlaku potvrdila prisustvo malih boginjana uzorku uzetom od troje dece i jedne odrasle osobe iz Smedereva.
„Klinička slika se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju,a nakon par dana i pojavom ospi. Četiri dan pre nego što se pojave ospe, osoba je visoko infektivna,kao i četiri dana posle pojava ospa je takođe infektivna i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da vakcinišu svoju decu“, poručila je Verica Jovanović.
Kada je reč o obuhvatu vakcinisane dece MMR vakcinom u Srbiji,ona je najniža u poslednjem periodu, i struka je najavljivala da nam je epidemija na pragu. Ona bi trebala da iznosi preko 95 odsto što u Srbiji nije slučaj.
„Prema podacima kojima raspolažemo obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno“, navela je Verica Jovanović.
Direktorka Batuta upozorava da komplikacije mogu biti teške, pa čak i dovedu do smrtnog ishoda što se dešavalo tokom poslednje epidemije, prenosi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala