- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina u UN: Zapad gurnuo svet u haos

© AFP 2023 / Johannes EiseleSednica SB UN
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
Takozvani poredak zasnovan na pravilima koji promoviše Zapad gurnuo je svet u haos i izazvao brojne probleme, izjavio je stalni predstavnik Kine pri UN Džang Đun.
„Želimo da pitamo koje se norme podrazumevaju pod tim 'poretkom zasnovanom na pravilima'. Ko priprema te norme, kako su ta pravila povezana sa međunarodnim poretkom? I dalje čekamo nedvosmislen i jasan odgovor. U stvarnosti vidimo da je takozvani pristup zasnovan na pravilima, koji koriste neke zemlje, bacio svet u haos i izazvao brojne probleme", rekao je kineski diplomata na sednici SB UN posvećenoj temi vladavine prava.

Američke sankcije usporavaju razvoj određenih zemalja

Kineski predstavnik je podsetio da „pojedine zemlje neosnovano uvode jednostrane sankcije van okvira međunarodnog prava, te da tako usporavaju društveno-ekonomski razvoj zemalja, stvaraju ogromne humanitarne probleme i krše principe poštene konkurencije i tržišne ekonomije“.
„Neke zemlje, posebno SAD, guše tehnološka preduzeća drugih država i veštački potkopavaju lance snabdevanja. Da bismo ojačali vladavinu prava na međunarodnom nivou moramo odlučno da odbacimo jednostrane sankcije. Nijedna zemlja ne može da uzdigne svoje unutrašnje zakone iznad međunarodnog prava. Jednostrane sankcije nemaju nikakvu osnovu u međunarodnom pravu, bez obzira pod čijom zastavom se promovišu. Nemoguće je sakriti nezakonitost takvih sankcija“, rekao je Džang Đun.
Ministar spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 27.08.2022
RUSIJA
Lavrov: Zapadni poredak „zasnovan na pravilima“ predviđa rasističku podelu sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala