- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Ekstremno niske temperature i za Sibir - zabeleženo -73 stepena

© Sputnik / Vitaliй TimkivZaleđena reka u Krasnodarskom kraju
Zaleđena reka u Krasnodarskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 12.01.2023
Pratite nas
U sredu, 11. januara, mraz od -73 stepena pogodio je selo Esej na severu Krasnojarskog kraja u Sibiru, javila je televizija TVK.
Prema rečima lokalnog stanovništva, oni ne pamte ovako hladno vreme u selu. Rusi su rekli da je mraz toliko jak da je teško disati.
„Da vam noge budu tople, obavezno nosite valjenke (ruske čizme) ili čizme sa toplim čarapama. Ne može se ići ni u običnoj jakni - samo u bundi ili u debeloj perjanoj jakni. Ne možete napolju biti bez rukavica ni minut“, ispričali su oni.
Istovremeno, kako navodi televizija, Esej ima centralno grejanje samo u javnim ustanovama, a grejanje na struju nije dovoljno po ovako hladnom vremenu, pa meštani koriste drva.
Danas je u selu malo otoplilo – zabeleženo je -60 stepeni. Prosečna zimska temperatura u Eseju je, prema rečima stanovnika, oko -50 stepeni.
Međutim, jaki mrazevi nisu sprečili turiste da plivaju u jakutskom selu Ojmjakon na temperaturi vazduha od skoro -59 stepeni. U gradu se redovno beleži mraz ispod 60 stepeni Celzijusa, a rekordnom cifrom se, prema različitim izvorima, smatra od -77,8 stepeni do -71,2 stepena.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala