- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mitropolit RPC arhiepiskopu Stefanu preneo i Skoplju čestitke patrijarha Kirila za imendan

© Press-služba Prezidenta Respubliki Kazahstan / Uđi u bazu fotografijaRuski mitropolit Antonije
Ruski mitropolit Antonije - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
Mitropolit Antonije, koji je u Ruskoj pravoslavnoj crkvi (RPC) zadužen za međunarodne odnose, sastao se danas u Skoplju sa poglavarom Makedonske pravoslavne crkve-Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) Stefanom.
U kratkoj izjavi za skopsku TV Sitel , mitropolit Antonije rekao je da je došao u Skoplje kao predstavnik RPC da episkopu Stefanu čestita imendan i da su mu tim povodom preneli, kako je rekao, bratske poruke i pozdrave patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila.
On je podsetio da je RPC prva crkva koja je priznala MPC-OA kao pravoslavnu i dodao da se raduje njenoj autokefalnosti, preneli su skopski mediji.
O poseti mitropolita RPC mitropolit debarsko-kičevski Timotej rekao je da je susret crkvenih predstavnika Rusije i sa arhiepiskom Stefanom bio prijateljski, ne otkrivajući više detalja o čemu je tačno bilo reči.
On je negirao da je sastanak arhiepiskopa Stefana sa mitropolitom Antonijom bio tajan, iako poseta nije bila najavljena ni iz Moskve, ni iz Skoplja.
„Ovo je poseta za po nalogu ruskog patrijarha da našem poglavaru čestita imendan. Sve je to bio prijateljski razgovor o priznanju MPC-OA od RPC i daljoj saradnji“, rekao je Timotej.
Na pitanje da li je na sastanku bilo reči o tomosu koji se očekuje od Vaseljenske patrijaršije da prizna autokefalnost MPC-OA, vladika Timotej je odgovorio odrečno.
Nakon sastanka, ruski mitropolit i poglavar Makedonsko-ohridski Stefan zajedno su posetili Saborni hram „Sv. Kliment Ohridski“. Za sutra je planirano da arhiepiskop Stefan i mitropolit Antonije zajedno služe arhijerejku liturgiji u manastiru Lesnovo, preneo je Tanjug.
Kako prenosi skopski portal Alsat, bugarski mediji su, pozivajući se na crkvene izvore, uoči ove posete objavili da mitropolit Antonije u Skoplje dolazi da ubedi makedonske episkope da ne pregovaraju sa Vaseljenskom patrijaršijom i da budu pod okriljem RPC.
Tvrde i da je u decembru prošle godine u Sofiji mitropolit Antonije imao „tajni” sastanak sa bugarskim patrijarhom Neofitom, nakon čega je, kako ističu, Sinod BPC odlučio da prizna tomos SPC o autokefalnosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala