- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska i Litvanija obećale Kijevu sisteme PVO i tenkove, Zelenski očekuje od NATO-a „moćne korake“

© AP Photo / Bernat ArmangueUkrajinska zastava u Lavovu
Ukrajinska zastava u Lavovu - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
Predsednici Ukrajine, Poljske i Litvanije, Vladimir Zelenski, Andžej Duda i Gitanas Nauseda sastali su se danas u Lavovu gde su potpisali zajedničku deklaraciju kojom je predviđeno da Viljnus i Varšava nastave sa pružanjem vojne, tehničke i humanitarne podrške Kijevu, saopštio je kabinet Zelenskog.
Kako je precizirano, deklaracija je potpisana nakon drugog samita Lublinskog trougla koji je održan u Lavovu.

„U dokumentu je istaknuta namera Litvanije i Poljske da nastave sa pružanjem snažne vojne, tehničke, odbrambene, humanitarne i druge podrške Ukrajini. U zajedničkoj deklaraciji izražena je podrška sazivanju globalnog samita formule mira radi konsolidacije međunarodne podrške mirovnom planu koji je predstavio predsednik Vladimir Zelenski“, navodi se u saopštenju.

Kako je izjavio predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, Viljnus će isporučiti Ukrajini sisteme PVO i raketne sisteme.
„Danas sam doneo dobre vesti za Ukrajinu. Isporučićemo sisteme protivvazduhoplovne odbrane i raketne sisteme“, rekao je Nauseda.
Poljski lider je saopštio da će Varšava u okviru podrške međunarodne koalicije isporučiti Ukrajini četu tenkova „leopard“.
„Doneli smo odluku da će poljska strana pružiti takvu podršku Ukrajini. Biće isporučena četa tenkova 'leopard'“, rekao je Duda, prenela je Poljska televizija.

Ukrajina od NATO-a očekuje nešto više od izjava o „otvorenim vratima“

Zelenski je tokom pres-konferencije istakao da Kijev očekuje od NATO-a nešto više od izjava o „otvorenim vratima“ za Ukrajinu po pitanju njenog članstva u Alijansi.

„Ukrajini nije dovoljna samo podrška od kolega iz NATO-a, podrška u vidu retorike o 'otvorenim vratima'. Potrebni su nam koraci napred. Odluka će se donositi u Viljnusu (na samitu NATO-a na leto). Sa nestrpljenjem očekujemo moćne korake, nešto više od otvorenih vrata“, rekao je ukrajinski predsednik.

Vladimir Zelenski je krajem septembra saopštio da Ukrajina podnosi zahtev za članstvo u NATO po ubrzanoj proceduri. To je usledilo nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin sa liderima DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti potpisao sporazume o prisajedinjenju regiona Rusiji.
Lublinski trougao je trilateralni savez Litvanije, Poljske i Ukrajine. Osnovan je 2020. nakon sastanka ministara spoljnih poslova tri zemlje u Lublinu u Poljskoj radi saradnje u okviru razvoja programa „Istočnog partnerstva“ (inicijativa EU za zbližavanje sa Azerbejdžanom, Jermenijom, Belorusijom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom ), podrške evropskih i evroatlantskih težnji Ukrajine i saradnje u oblasti ekonomije.
Lovac Su-27  - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Prigožin: Soledar potpuno oslobođen
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala