- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nakon gubitka Soledara NATO poziva da se poveća vojna pomoć Kijevu

© AP Photo / Virginia MayoGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je važno da se poveća vojna pomoć Ukrajini nakon dešavanja oko Artjomovska i Soledara.

„Poslednjih dana smo svedoci sukoba kod Bahmuta i Soledara, u istočnom delu Ukrajine. To još jednom pokazuje, da je važno, da se pojača naša vojna pomoć Ukrajini“, rekao je on pred početak zajedničke sednice Evropske komisije, na kojoj će se razmatrati pomoć Ukrajini, kao i bezbednost zemalja Alijanse.

Generalni sekretar NATO-a pozdravio je odluke SAD, Francuske i Nemačke da počnu isporuke Ukrajini lakih tenkova i pešadijskih borbenih vozila u bliskoj budućnosti.
"Naša podrška će značajno promeniti situaciju na terenu“, rekao je on uoči sastanka sa Evropskom komisijom.
Ranije je osnivač grupe „Vagner" Evgenije Prigožin, saopštio da su jedinice ove grupe preuzele kontrolu nad celom teritorijom Soledara. U centru grada formiran je kotao u kome se vode gradske borbe. Broj zarobljenika biće uskoro saopšten, dodao je on.
Grad Artjomovsk, ukrajinski naziv - Bahmut, nalazi se na delu Donjecke Narodne Republike, koji kontroliše Kijev severno od grada Gorlovka, važno je transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske vojske u Donbasu. Kroz ovaj grad prolazi mreža puteva i železnica.
Soledar ima strateški značaj za Kijev, nalazi se u centru odbrambene linije Arjomovsk - Seversk. Oslobađanje Soledara će omogućiti presecanje direktnog puta snabdevanja između Arjomovska i Severska.
Borbena dejstva u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Nastupio je prelomni momenat u oslobođenju DNR: Uskoro će biti uništena linija fronta u republici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala