- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Najveća berza kriptovaluta u problemu: Odliv novca raste, samo u petak povučeno 360 miliona dolara

CC0 / Piksabej / Bitkoin
Bitkoin - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
„Bajnens“ („Binance“), najveća svetska berza kriptovaluta, bori se da zadrži imovinu. Nakon kolapsa konkurentskog FTX, investitori su poslednjih sedmica povlačili svoj novac: Uprkos uveravanjima izvršnog direktora Čanpeng Žaoa da se situacija stabilizovala, odlivi se ubrzavaju. Kupci su u petak povukli neto 360 miliona dolara.
Dana 13. decembra, „Nansen“, zasebna firma za kripto podatke, objavila je vest da je „Bajnens“ izgubio tri milijarde dolara imovine tokom prethodne sedmice, što predstavlja četiri odsto ukupne firme u to vreme.
„Forbsova“ istraga je otkrila da je, u stvari, „Bajnens“ izgubio 15 odsto svoje imovine nakon što je Žao (široko poznat kao CZ) na Tviteru umanjivao značaj „Nansenovog“ izveštaja. I dalje je skoro četvrtina sredstava kompanije napustila berzu za manje od dva meseca. „Forbs“ se obratio „Bajnensu“ tražeći komentare za ovu priču, ali nije dobio odgovor do trenutka objave teksta.
Nedostatak poverenja investitora najbolje se vidi u performansama „Bajnens Koina“ (BNB) i „Bajnens USD“ (BUSD), dva tokena koja nose ime berze. BNB je izgubila 29 odsto svoje vrednosti u poslednja dva meseca, a „Forbs“ procenjuje da u „Bajnens“ berzi ostaje oko 29 miliona tokena, 51 odsto manje nego što je berza objavila 10. novembra.
Postoje i suptilniji načini na koje se čini da „Bajnens“ gubi poverenje i uticaj. Dok je neto imovina pala 24 odsto od novembra, investitori u poznate tokene (poput maic, ape i gal) smanjili su svoju imovinu na berzi za 40 do 50 odsto.
Iako je i dalje najveća berza kriptovaluta po obimu, „Bajnens“ nije neoštećen. Njegov BNB token je pao skoro 37 odsto u odnosu na pre 12 meseci, prema „Nomiksu“, a odluka berze da prestane da naplaćuje naknade za prometnu trgovinu bitkoinima zbog posrtanja tržišta koštala ju je oko tri milijarde dolara godišnje izgubljenog prihoda, prema "Forbesovim" procenama.
Ukupna vrednost kriptovaluta je pokazala još veći pad – 56 odsto u prošloj godini, na 848,7 milijardi dolara, pokazuju podaci „CoinMarketCap“.
Sam CZ je doprinio propasti FTX u novembru kada je na Tviteru objavio da planira da proda svoje vlasništvo nad FTXtokenima rivalske berze, tada vrednih oko 580 miliona dolara, navodeći „skorašnja otkrića koja su izašla na videlo“. On je prvo ponudio, pa brzo poništio preuzimanje FTX, tvrdeći da su FTX-ovi „problemi izvan naše kontrole ili mogućnosti da pomognemo“, implicirajući da je prvi pogled na knjige kompanije pokazao težu situaciju nego što se ranije mislilo, preneo je „Blic biznis“.
Kriptovalute - Sputnik Srbija, 1920, 17.12.2022
EKONOMIJA
Još jedan problem sa likvidnošću na kripto berzi: Zaključano 280 miliona evra
Berza - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
EKONOMIJA
Više ni stručnjaci ne razumeju šta se dešava: Novi termin u svetskoj ekonomiji — permanentna kriza
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala