- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden na udaru Nadzornog odbora Predstavničkog doma Kongresa zbog tajnih dokumenata

© AP Photo / Jon Elswick / A letter from House Oversight Committee chairman Rep. James Comer, R-Ky., to Debra Steidel Wall, archivist of the United StatesPismo predsedavajućeg Nadzornog odbora Predstavničkog doma Predstavničkog doma Džejmsa Komera
Pismo predsedavajućeg Nadzornog odbora Predstavničkog doma Predstavničkog doma Džejmsa Komera - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
Nadzorni odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa pokrenuo je istragu o otkrivanju poverljivih zvaničnih dokumenata u privatnoj kancelariji koju je ranije koristio predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden.
Predstavnik republikanaca u Kentakiju Džejms Komer, koji je novi predsedavajući, pisao je u utorak savetniku Bele kuće Stjuartu Dileriju, tražeći od njega da do 23. januara dostavi sva dokumenta koja se nalaze u Bajdenovoj privatnoj kancelariji u Pensilvaniji.
„Komitet je zabrinut što je predsednik Bajden ugrozio izvore i metode svojim pogrešnim rukovanjem poverljivim dokumentima“, napisao je Komer.
Kongresmen je takođe pisao vršiocu dužnosti arhivara Nacionalne arhive i dokumentacije (NARA) Debri Stajdel Vol da traži kopije istih dokumenata.
Komer je rekao Volovoj da kašnjenje u izveštavanju o papirima u Bajdenovom „Pen centru za diplomatiju i globalni angažman“ koje su otkrili Bajdenovi advokati pre više od dva meseca, tačnije 2. novembra 2022, „pokreće pitanja o političkoj pristrasnosti u državnoj agenciji“.
Američki mediji objavili su u ponedeljak da su Bajdenovi advokati otkrili oko 10 poverljivih dokumenata u Pen centru, delu Univerziteta u Pensilvaniji, koji je Bajden koristio kao svoju kancelariju od 2017. do 2020. godine.
„Bela kuća sarađuje sa Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravde u vezi sa otkrivanjem onoga što se čini da je dokumentacija administracije Obame i Bajdena, uključujući mali broj dokumenata sa poverljivim oznakama“, rekao je u ponedeljak Bajdenov specijalni pravni savetnik Ričard Zauber.
„Sputnjik internešenel“ piše da je Komer i ranije bio trn u oku Bajdenu, pokrenuvši u novembru prošle godine, pod vođstvom republikanaca, istragu o navodnoj međunarodnoj korupcionaškoj mreži porodice Bajden.
Državni tužilac Merik Garland, koji trenutno prati Bajdena na njegovom putu na regionalnom samitu u Meksiku, naredio je Ministarstvu pravde da „pregleda“ dokumenta.
Garland je u avgustu prošle godine naredio Ef-Bi-Aju raciju na kuću Donalda Trampa u Mar-a-Lagu na Floridi kako bi zaplenila dokumente koje je bivši predsednik poneo sa sobom kada je napustio Belu kuću u januaru 2020.
Poverljivi dokumenti pronađeni u Bajdenovoj privatnoj kancelariji navodno uključuju obaveštajne dosijee o Ukrajini, Iranu i Velikoj Britaniji.
Dok je bio potpredsednik Baraka Obame, Bajden je vršio pritisak na kijevsku vladu da smeni svog državnog tužioca Viktora Šokina nakon što je pokrenuo istragu gasne kompanije „Burizma Holdings“, koja je zaposlila Bajdenovog sina Hantera kao izvršnog direktora uprkos njegovom nedostatku kvalifikacija. Demokrate su pokušale da opozovu Trampa jer je od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog tražio da istraži moguću korupciju Bajdenovih.
Bajdenova administracija je takođe prekršila svoje predizborno obećanje da će vratiti SAD na sporazum JCPOA sa Iranom o korišćenju miroljubive nuklearne energije, uveravajući iranske emigrante da neće biti dogovora dok su pregovori u Beču u toku.
I američki predsednik je pokušao da izvrši pritisak na Veliku Britaniju da se povuče u svom sporu sa Evropskom unijom oko Severnoirskog protokola, prema sporazumu o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva iz bloka, tvrdeći da ima udela u sporazumu zbog svog navodnog irskog porekla.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
SVET
Bajden se oglasio o poverljivim dokumentima nađenim u njegovoj kancelariji nedaleko od Bele kuće
Predsednik SAD Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
SVET
U Bajdenovom kabinetu pronađeni obaveštajni podaci o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala