- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Anketa u Rusiji potvrdila: Putin je najpopularniji političar u 2022. godini

© Press-služba Prezidenta RF / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin proglašen je najpopularnijim ruskim političarem u 2022. godini, prema izjavama 55 odsto ispitanika u Rusiji. Na drugom mestu je premijer Rusije Mihail Mišustin, a na trećem ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, pokazuju rezultati istraživanja Ruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja (VCIOM).
„Najveći ruski političar prošle godine, prema anketi među Rusima, proglašen je Vladimir Putin sa 55 odsto glasova. Predsednik Rusije se nalazi na vrhu te liste od 2006. godine od kada se vrši istraživanje. Tokom decembarskih anketa, u proseku ga je nominovao svaki drugi Rus (53 odsto). Maksimum je dostignut 2014-2015. godine i iznosio je 71-74 odsto“, navodi se u rezultatima istraživanja.
Premijer Rusije Mihail Mišustin je daleko iza ruskog lidera, svaki peti Rus (21 odsto) ga smatra političarem 2022. godine. Pritom, Mišustin je u top tri političara uzastopno već tri godine.
Na trećem mestu je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, za njega je glasalo 13 odsto ispitanika. Svaki deseti učesnik ankete (10 odsto) je proglasilo političarem 2022. godine ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgu, dok je njih pet odsto glasalo za pokojnog osnivača i predsednika Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimira Žirinovskog. Pored toga, 25 odsto građana nije odgovorilo, a njih sedam odsto je navelo da nema takvih političara.
Prošle godine skoro 40 odsto Rusa je proglasilo Putina za najboljeg političara u 2021. godini, iza njega je bio ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i premijer Rusije Mihail Mišustin. Pored toga, tada su bili kandidovani i Vladimir Žirinovski, kandidat na izborima iz Komunističe partije RF Pavle Grudinin, predsednik „Jedinstvene Rusije“ Dmitrij Medvedev i drugi.
Istraživanje Ruskog centra za ispitivanje javnog mnjenja (VCIOM) je održano 24 i 27. Decemnra 2022. godine i u njemu je učestvovalo 1600 ispitanika starijih od 18 godina. U pitanju je telefonski intervju slučajnim uzorkom, birani su brojevi mobilnih telefona na teritoriji Ruske Federacije. Greška uzorka sa verovatnoćom od 95 odsto ne prelazi 2,5 odsto.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 03.11.2022
RUSIJA
Anketa: Ogromna većina Rusa veruje Putinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala