- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zemlje G7 planiraju da uvedu dve granične cene za ruske naftne derivate

© Sputnik / Aleksandar MilačićNovinari iz Srbije u obilasku rafinerije nafte u Omsku, Rusija
Novinari iz Srbije u obilasku rafinerije nafte u Omsku, Rusija - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Zemlje G7 planiraju da uvedu različite granične cene za ruske naftne derivate, saopštila je agencija Rojters, pozivajući se na predstavnika G7.

„Koalicija G7 nastojaće da u februaru utvrdi dve granične cene za ruske naftne derivate: jednu za proizvode kojima se trguje po premijum ceni u odnosu na sirovu naftu, a drugu za one kojima se trguje uz popust“, piše Rojters.

Izvor agencije konstatuje da je teže ograničiti cenu naftnih derivata nego same nafte, jer postoji mnogo vrsta tih proizvoda i u pojedinim slučajevima cena derivata zavisi od mesta njihove kupovine, a ne od mesta proizvodnje.
Zapadne sankcije na rusku naftu stupile su na snagu 5. februara. Evropska unija prestala je da kupuje rusku naftu koja se prevozi morem, a zemlje G7, EU i Australija uvele su graničnu cenu od 60 dolara po barelu. Transport skuplje nafte je zabranjen. Očekuje se da će od 5. februara biti uvedene slične mere i za naftne derivate, iako granična cena još nije poznata.
Kao odgovor na to, Rusija od 1. februara zabranjuje isporuku nafte i naftnih derivata ako ugovori predviđaju ograničenje cene. Izuzeci su mogući u slučaju posebne dozvole ruskog lidera.
Naftna pumpa - Sputnik Srbija, 1920, 06.01.2023
RUSIJA
Blumberg: Kina kupuje naftu ispred nosa EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala