- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Zelena salata začinjena automobilskim gumama: Porazni rezultati naučne studije

CC0 / Pixabay / Gume
Gume - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Mikroplastika koju automobilske gume ispuštaju u okolinu može da se nakupi u salati i ostalom povrću, pokazala je laboratorijska studija čiji autori skreću pažnju na jednu od pretnji koju za okolinu predstavlja zagađenost koja nastaje od drumskog saobraćaja.
To je više nego opravdan razlog da se odgovorni iz automobilske industrije podstaknu na ekološki prihvatljiviji pristup u izradi automobilskih guma, kaže Tilo Hofman iz Centra za mikrobiologiju i nauku o sistemima u prirodnoj sredini Univerziteta u Beču. Istraživači su otkrili da u laboratorijskim uslovima koren salate apsorbuje aditive koji se nalaze u gumama.

Otrovne hemikalije

I premda rezultati laboratorijske studije nisu bili odmah primenjivi na uslove na terenu, ukazali su na potencijalno veliki problem koji se javlja zbog trošenja guma i njihovog uticaja na životnu okolinu, objavili su austrijski naučnici u časopisu „Environmental Science & Technology“.
„Polovina mikroplastike u svetu stvara se zbog abrazije automobilskih guma“, upozorio je Hofman. Problem je u tomu što mikroplastika, koja se emituje u prirodnu sredinu pri trenju automobilskih guma o tlo može da sadrži otrovne hemikalije.
Aditivi, koje u gume dodaju njihovi proizvođači da bi im poboljšali određena svojstva, poput bolje izdržljivosti, u određenom trenutku se slivaju u postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. To se, na primer događa kad pada kiša.

Abrazija guma

A te otpadne vode se potom često koriste u poljima kao đubrivo, objasnio je Hofman. Ovakva upotreba đubriva je uobičajena praksa u nekim delovima Evrope, Bliskog istoka i Severne Amerike. Švajcarska je već zabranila đubrenje kanalizacijskim muljem, kazao je Hofman, prenosi „Indeks“.
On dodaje da mikroplastika za abraziju guma sa puteva može da dospe do poljoprivrednih zemljišta zahvaljujući i vetru. U sklopu studije istraživači su ispitali šest stvari. Hofman tvrdi da se jedan od aditiva - nazvan 6PPD - smatra razlogom uginuća gotovo svih lososa u određenim delovima reka na severozapadnoj obali Sjedinjenih Država.
Veruje se da se u ovom slučaju mikroplastika iz automobilskih guma sliva u obližnje otpadne vode kada pada kiša. Još uvek nije utvrđeno u kolikoj su meri supstance ispitane u studiji toksične za ljude i ostale žive organizme, zbog čega austrijski naučnici nameravaju da urade dodatne analize.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala