- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto Bajden izbegava novinare: Predsednik SAD ignoriše pitanja o pronađenim tajnim dokumentima

© AP Photo / Andrew Harnik / President Joe Biden speaks during a meeting with Mexican President Andres Manuel Lopez Obrador at the National Palace in Mexico CityDžozef Bajden i Entoni Blinken u Meksiko Sitiju
Džozef Bajden  i Entoni Blinken u Meksiko Sitiju - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Kakvi su dokumenti pronađeni u bivšoj kancelariji američkog predsednika Džozefa Bajdena, iz vremena kada je bio potpredsednik države, i dalje su nepoznanica, a on po svemu sudeći o tome ne želi da se izjašnjava.
Bajden je godinama odbijao da odgovara na pitanja novinara o tim poverljivim dokumentima, a danas je tokom zvanične posete Meksiko Sitiju sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom ignorisao novinare koji su pokušali da stupe u kontakt sa njim, prenosi „Sputnjik internešenel“.
Američki mediji preneli su juče da je Ministarstvo pravosuđa započelo istragu potencijalno poverljivih dokumenata koji su pronađeni u Bajdenovoj bivšoj kancelariji u nevladinoj organizaciji u Vašingtonu. Bajdenov advokatski tim otkrio je oko 10 dosijea u zaključanom ormaru u „Pen Bajden centru“ u Vašingtonu u novembru, rekao je advokat američkog predsenika, a oni su predani Državnom arhivu.
U istragu je uključen Ef-Bi-Aj, a američki državni tužilac je zamoljen da pregleda dokumenta.
Bajden je bio potpredsednik SAD za vreme mandata Baraka Obame od 2009. do 2017, a posle toga je imao kancelariju u organizaciji koja je udaljena nešto više od kilometar od Bele kuće. On je istraživački centar, sa sedištem na Univerzitetu u Pensilvaniji, zvanično osnovao 2018. godine, iako je u saopštenju pisalo: „Predsednik je periodično koristio ovaj prostor od sredine 2017. do početka kampanje 2020. godine.“
Kritičari podsećaju kako je Bajden svojevremeno brzo osudio svog prethodnika Donalda Trampa nakon što je Ef-Bi-Aj upao u njegovu vilu na Floridi 8. avgusta 2022. — po naređenju državnog tužioca — tražeći službena dokumenta koje je poneo sa sobom nakon što je napustio funkciju predsednika. Tramp insistira na tome da je sa dokumenata skinuo oznaku poverljivosti u skladu sa svojim predsedničkim ovlašćenjima.
S tim u vezi novoizabrani predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti rekao je novinarima da je otkriće „veoma zabrinjavajuće“.
„On je imao ta tajna dokumenta, a šta je govorio o drugom predsedniku u vezi sa poverljivim dokumentima?“ upitao je Makarti.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
SVET
Potencijalno poverljivi dokumenti nađeni u Bajdenovoj privatnoj kancelariji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala