- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska vojska u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Borci Vagnera drže Soledar pod svojom kontrolom

Pratite nas
U toku je 321. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Soledar će uskoro biti oslobođen, borbe se vode u zapadnom delu grada, saopštio je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin. Ruska avijacija oborila je tri ukrajinska aviona Su-25.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:16 10.01.2023
Jedinice grupe „Vagner“ preuzele su kontrolu nad celom teritorijom Soledara, saopštio je osnivač ove grupe Evgenije Prigožin.
U centru grada formiran je kotao u kome se vode gradske borbe. Broj zarobljenika biće saopšten sutra, dodao je on.
„Još jednom želim da istaknem da u jurišu na Soledar nisu učestvovale nikakve jedinice osim boraca grupe ‘Vagner’“, napisao je Prigožin na društvenoj mreži „Vkontakte“.
22:09 10.01.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski saopštio je da je oduzeo državljanstvo Viktoru Medvedčuku i još trojici bivših poslanika partije Opoziciona platforma – Za život: Tarasu Kozaku, Andreju Derkaču i Renatu Kuzminu.
22:01 10.01.2023
Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Harkovu. Kako pišu lokalni mediji, u gradu su se čule eksplozije.
21:48 10.01.2023
Kanada će predati Ukrajini sisteme „nasams“
Kanada će od Sjedinjenih Američkih Država kupiti protivvazdušni raketni sistem „NASAMS“ za potrebe Ukrajine, potvrdila je ministar odbrane te zemlje Anita Anand.
„Razgovarala sam sa ukrajinskim ministrom odbrane Aleksejem Reznikovim jutros i direktno čula: sistemi protivvazdušne odbrane su glavni prioritet za Ukrajinu. Zbog toga će Kanada kupiti od SAD nacionalni napredni raketni sistem protivvazdušne odbrane (NASAMS) kako bi ga predala Ukrajini“, napisala je ministarka na svom Tviteru.
21:32 10.01.2023
21:23 10.01.2023
Ruske snage preuzele su kontrolu nad centrom Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin za „Prvi kanal“.
„Prema poslednjim informacijama, centar Soledara je pod kontrolom jedinica 'Vagner'. Momci su se utvrdili i na jednoj i na drugoj strani. Već efikasno napreduju“, rekao je Pušilin.
Kako je dodao, u borbama kod Soledara ukrajinske snage trpe ozbiljne gubitke, ali nastavljaju da pružaju otpor.
Prema njegovim rečima, „posle Soledara se oslobađa Artjomovsk (Bahmut), kao i Seversk, gde takođe postoje veoma ozbiljna utvrđenja. Dalji napori će biti usmereni na kramatorski i slavjanski pravac“.
19:31 10.01.2023
Švedska će isporučiti Ukrajini artiljerijske sisteme
Vlasti Švedske planiraju da isporuče Ukrajini samohodne artiljerijske sisteme „arčer“, saopštio je ministar spoljnih poslova Švedske Tobijas Bilstrem, saopštila je televizija „Skaj njuz“.
On je istakao da je „Ukrajini potrebno više ofanzivnog naoružanja sa Zapada, te da Švedska treba dati svoj doprinos“.
„Nije pitanje da li ćemo ga isporučiti, nego kada ćemo ga isporučiti“, rekao je Bilstrem u intervjuu za švedski list „Ekspresen“.
Švedski parlament je krajem prošle godine odobrio isporuku vojne tehnike Ukrajini, uključujući sisteme PVO, u vrednosti od preko 287 miliona dolara. Međutim, sistemi „arčer“, koje je Kijev tražio, nisu bili uključeni u pomenuti paket vojne pomoći.
17:19 10.01.2023
Obuka ukrajinskih vojnika za rukovanje američkim raketnim sistemima „patriot“ počeće već sledeće nedelje, saopštila je televizija „Si-En-En“, pozivajući se na američke zvaničnike.
Vojnici će se obučavati u vojnoj bazi Fort Sil u Oklahomi i trajaće nekoliko meseci, rekao je za televiziju pomoćnik američkog ministra odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper.
17:16 10.01.2023
Ukrajinski vojnici su tokom odstupanja iz naselja Donjecke i Luganske Narodne Republike pljačkali crkve, saopštilo je Ministarstvo kulture, sporta i omladine LNR.
„Tokom povlačenja… ukrajinski neonacisti su namerno gađali crkve kako bi lišili civile koji su ostali na tim teritorijama mogućnosti da idu na bogosluženja. Osim toga, neke crkve i zgrade uz njih bile su minirane. To je učinjeno pre svega kako bi se uplašilo sveštenstvo i vernici. Crkve koje su bile napuštene često su pljačkane, a neonacisti su iz njih iznosili ikone i svetinje“, saopštila je pres služba Ministarstva.
Ministarstvo je objasnilo da je većina svetinja spasena zahvaljujući hrabrosti igumana i parohijana, kao i dejstvima ruske vojske.
17:06 10.01.2023
U Zaporožju uhvaćeni ukrajinski diverzanti
U Zaporoškoj oblasti uhapšeni su ukrajinski diverzanti, saopštio je Sputnjiku izvor iz bezbednosnih struktura.
„Danas je naša obaveštajna služba u području mesta Vasiljevka otkrila grupu diverzanata Oružanih snaga Ukrajine. U veštim akcijama pripadnika bezbednosnih struktura uhapšena su dva državljanina Ukrajine“, rekao je naš sagovornik.
16:40 10.01.2023
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok stigla je u nenajavljenu posetu Harkovu.
Berbokova je tokom posete najavila nove isporuke oružja i drugu podršku Ukrajini.
16:24 10.01.2023
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
RUSIJA
Medvedev: Protivnici Rusije modernizuju sovjetski T-72 za Kijev, moramo delovati brže
15:11 10.01.2023
Vlasti Velike Britanije još nisu donele konačnu odluku o tome da li će isporučiti britanske tenkove „Čelendžer 2“ Ukrajini, prenosi list „Gardijan“, pozivajući se na izjavu predstavnika britanskog premijera Rišija Sunaka.
„Nismo doneli nikakve konačne odluke o isporuci tenkova Ukrajini u ovoj fazi. Dok odluke ne budu donete, ne komentarišemo spekulacije u vezi s tim kakva bi tehnika mogla biti upućena. Nastavićemo da razgovaramo s ukrajinskim kolegama o tome šta je najbolji vid pomoći koju možemo da obezbedimo. I to radimo zajedno sa saveznicima“, naveo je predstavnik premijera.
Ranije je televizijski kanal „Skaj njuz“ preneo, pozivajući se na izvore, da Velika Britanija prvi put od početka ruske specijalne vojne operacije razmatra mogućnost isporuke britanskih tekstova „Čelendžer 2“ Ukrajini.
14:46 10.01.2023
Porošenko: Sastanak vojnih ministara NATO-a u bazi Ramštajn 20. januara
Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će sastanak predstavnika ministara odbrane zapadnih zemalja u formatu „Ramštajn“ biti održan 20. januara.
„Obratite pažnju: 20. januara će u Ramštajnu biti održan sastanak antiputinske koalicije sa ciljem da se konačno reši pitanje isporuka tenkova (Ukrajini), uključujući britanske 'Čelendžere', nemačke 'Leoparde 2', kao i neke oklopne transportere, borbena vozila pešadije 'Bredli' i francuska i nemačka oklopna vozila“, rekao je Porošenko za televizijski kanal „Skaj njuz“.
Ramštajn je vojna baza u Nemačkoj, u kojoj je formirana kontakt grupa NATO-a za podršku Ukrajini.
12:29 10.01.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
- Ruska avijacija oborila je tri ukrajinska aviona Su-25 u DNR;
- Ukrajinska vojska likvidirala je 20 ukrajinskih aviona u području Kupjanska, i još toliko južno od Donjecka;
- U DNR su uništena četiri samohodna artiljerijska oruđa Krab, poljske proizvodnje;
- U Donjeckom pravcu likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika.
12:16 10.01.2023
NATO i EU su svoje zalihe oružja isporučili Ukrajini i samim tim ih sve potrošili, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.
"Saveznici NATO-a i članice EU su iscrpile svoje zalihe, pružanjem pomoći Ukrajini. Ali to je bila ispravna odluka. Radi se o našoj bezbednosti, tako da moramo da se okrenemo sopstvenim mogućnostima, našim zalihama i municiji kako bi pružili pomoć Kijevu", rekao je on.
Stoltenberg je dodao da NATO i EU koordiniraju napore za povećanje proizvodnje naoružanja.
12:00 10.01.2023
Evropska unija je već izdvojila 50 milijardi evra pomoći Ukrajini, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na konferenciji za novinare posle potpisivanja deklaracije o saradnji Severnoatlantske alijanse i EU.
„Zajedno, Evropska unija i zemlje članice saveza dale su oko 50 milijardi evra (za pomoć Kijevu)“, rekao je šef Evropskog saveta.
10:15 10.01.2023
"Soledar će, verovatno, danas pasti. Denis Pušilin je apsolutno u pravu – nakon Soledara će verovatno pasti Bahmut", napisao je ugledni ukrajinski bloger Anatolij Šarij na telegramu.
Denis Pušilin je saopštio da će Artjomovst (Bahmut) uskoro biti oslobođen.
10:03 10.01.2023
Pušilin: Soledar će uskoro biti oslobođen, borbe se vode u zapadnom delu grada
"Sada je sva pažnja usmerena na Artjomovsk i na Soledar - verovatno najvećim delom, jer se tamo događaji odvijaju na takav način da je grad veoma blizu oslobođenja. Vode se teške borbe, koje su se već pomerile na zapad. Zapravo, to je jedini pravac kojim se neprijatelj još može povući, spasavajući ostatke svojih jedinica“, rekao je lider DNR Denis Pušilin.
Istovremeno, Oružane snage Ukrajine nastavljaju da pružaju otpor, bez obzira na gubitke, dodao je Pušilin.
08:59 10.01.2023
Ukrajinske snage izgubile su više od 170 ljudi za jedan dan, saopštila je Narodna milicija DNR na svom Telegram kanalu.
„Zajedničkim dejstvima vojnog osoblja Donjecke Narodne Republike i Oružanih snaga Ruske Federacije uništeno je sledeće neprijateljsko naoružanje i vojna oprema: dva tenka (T-64BV), tri samohodna artiljerijska oruđa (2S3 Akacija), četiri 155 -mm haubice (M777) i 19 jedinica oklopne i automobilske tehnike“, dodali su u Ministarstvu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala