- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusiji treba tako snažna vojska da protivnik i ne razmišlja da krene na nju

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Za Rusiju je važno da ima takvu armiju i specijalne službe, zbog kojih protivnici neće čak ni pomisliti da ratuju protiv nje, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.
„Za ruskog čoveka mržnja ne može da bude ujedinjujući princip. Mržnjom su ispunjeni samo zapadnjaci koji nas otvoreno nazivaju protivnicima, ali treba ih podsetiti na neuspešne vojne operacije u Vijetnamu, Avganistanu, drugim zemljama... Za nas je važno da u uslovima u kojima se javljaju nove vojne pretnje imamo takve oružane snage i specijalne službe, zbog kojih protivnici Rusije čak ni pomisliti neće da mogu da ratuju protiv nas“, rekao je Patrušev u intervjuu za „Argumente i činjenice“.
Prema njegovim rečima, situacija u svetu je sada izuzetno složena i turbulentna.
„Mnoge zemlje u raznim regionima su istovremeno u vojno-političkoj, ekonomskoj, socijalnoj i duhovnoj krizi. Nadajmo se da će se ove godine dogoditi pozitivne promene“, rekao je Patrušev.

Predsednici SAD su samo „statisti“ za transnacionalni kapital

Predsednici SAD su samo „statisti“ za transnacionalne korporacije, a američka država je omotač za njihovu realnu vlast u zemlji, rekao je Patrušev.
„U suštini, američka država je samo omotač za konglomerat ogromnih korporacija, koje upravljaju zemljom i pokušavaju da vladaju svetom. Za transnacionalne čak i predsednici SAD su samo statisti, kojima se mogu zatvoriti usta, kao Trampu. Sva četiri ubistva američkih lidera povezana su s korporativnim tragovima“, rekao je Patrušev.
On je dodao da sve veći broj Amerikanaca izjavljuje da su republikanci i demokrate „dva glumca u jednoj drami“, koja nema ništa zajedničko s demokratijom.
„Američke vlasti, koje su srasle s krupnim biznisom, obslužuju interese transnacionalnih korporacija, uključujući vojno-industrijski kompleks. Samouverena spoljna politika Bele kuće, neobuzdana agresivnost NATO-a, pojava trilateralnog vojnog pakta Australije, Velike Britanije i SAD (AUKUS) i drugih vojnih blokova – takođe su posledica korporativnog uticaja“, rekao je Patrušev.

Iznenadni odlazak SAD iz Avganistana posledica planova u Ukrajini

Iznenadni odlazak američke vojske iz Avganistana u velikoj meri je bio povezan s potrebom SAD da se usredsrede na pripremu Kijeva za ofanzivu, smatra Patrušev.
„Iznenadni odlazak Amerikanaca iz te zemlje, kako se ispostavilom, u velikoj meri je bio povezan s potrebom da se usredsrede na Ukrajinu, u kojoj je, prema njihovim procenama, priprema kijevskog marionetskog režima za ofanzivna antiruska dejstva proticala uspešno. Kad smo kod toga, to je potvrdio i državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je izjavio da, Vašington ne bi mogao da izdvoji toliko sredstava za Ukrajinu da američka vojska nije napustila Avganistan“, rekao je Patrušev.
On je dodao da je deo tehnike koja je povučena s avganistanske teritorije prebačen u Evropu, pre svega u Poljsku, što je Evropljanima omogućilo da sprovode militarizaciju kijevskog režima.
Patrušev je, takođe, istakao da nacrt budžeta SAD za 2023. godinu ukazuje na to da Vašington planira da izaziva nove ratove na štetu sopstvenih građana, jer je polovina planiranih federalnih troškova namenjena za vojne potrebe.
Prema njegovim rečima, samo za nastavljanje borbenih dejstava u Ukrajini i odugovlačenje tog sukoba planirano je da se izdvoji 45 milijardi dolara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala