- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Optužuju Moskvu za sopstvene grehe: Rusija odbacuje izmišljotine Zapada o prisvajanju afričkih resursa

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaSedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku
Sedište Organizacije ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Zapadne zemlje pokušavaju da optuže Rusiju za pljačku Afrike, iako se time bave upravo države koje iznose takve tvrdnje, izjavila je zamenica stalnog predstavnika Rusije pri UN Ana Evstignejeva.
Na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN zamenik stalnog predstavnika SAD pri UN Ričard Mils optužio je grupu „Vagner“ da se navodno „meša u unutrašnje poslove afričkih zemalja, pljačka njihove resurse, krši ljudska prava, ugrožava bezbednost mirovnjaka i osoblja UN“. Kritike na račun grupe „Vagner“ izneli su i predstavnici Albanije i Francuske.
„Odbacujemo bilo kakve neosnovane izmišljotine kojima pokušava da se ocrni ruska pomoć Maliju i drugim zemljama afričkog kontinenta. Neke zemlje su danas ponovo izjavile da Rusija navodno pljačka afričke resurse ili da doprinosi rastu terorističkih pretnji u tom regionu. Upravo te zemlje, koje iznose takve tvrdnje, rade to širom sveta, kao i u Africi. Iz želje da opljačkaju resurse Libije, te zemlje nisu oklevale da unište tu zemlju i destabilizuju ceo Sahel“, izjavila je Evstignejeva.
Kako je istakla, optužbe na račun Rusije samo su vređanje zdravog razuma, omalovažavanje sposobnosti afričkih država da same procene uzroke svojih problema, kao i njihovog prava da suvereno odlučuju o tome s kim će sarađivati.
O tome koliko su duboke veze Afrike i Rusije s obzirom na to da nijedna afrička država nije uvela sankcije Moskvi, može li EU da pokvari te odnose i gde je Kina u celoj toj geopolitičkoj slagalici Afrike, govorio je Dušan Proroković u novoj epizodi emisije „Prorok“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala