- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nova režija ukrajinskog režima: Otvaraju grobove i skrnave tela, kako bi privukli pažnju Zapada

© Foto : Security Service of UkrainePripadnik Službe bezbednosti Ukrajine
Pripadnik Službe bezbednosti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Kijevski režim, režirajući „novu Buču“ u Harkovskoj oblasti kako bi optužio rusku vojsku za pokolj civilnog stanovništva i ratne zločine, zapravo nastoji da zadrži pažnju Zapada i ubedi u potrebu dalje vojne podrške Ukrajini. Međutim, takve predstave su već viđene, te neće imati efekat kakav priželjkuje Kijev.
Namere Kijeva raskrinkalo je rusko Ministarstvo odbrane koje je došlo do saznanja da ukrajinske specijalne službe spremaju antiruske provokacije velikih razmera u Harkovskoj oblasti, gde na lokalnim grobljima otvoraju grobove i tela lokalnog stanovništva namerno sakate i bacaju u posebno pripremljene jame da bi se ruska vojska optužila za „mučenja“, ubistva civilnog stanovništva i druge ratne zločine. Ovim metodama kijevski režim, zbog odustva bilo kakvih uspeha na bojnom polju, pokušava da pridobije podršku Zapada, ali i da domaćoj javnosti skrene pažlju sa ruskih uspeha, s obzirom da ruska armija deluje efikasnije zahvaljujući izmenjenoj taktici vojnih operacija.
Ruski polikolog Evgenija Vojko ocenjuje da je ovo „još jedna provokacija kijevskog režima” i u najavi, izrežirani događaj namenjen zapadnim medijima i zapadnoj javnosti.
„Ovo nije prvi put da se od početka ruske specijalne operacije vesti te vrste pojavljuju, a činjenice ovakvih provokacija su već potvrđene – dokazano je da nije bilo umešanosti ruskih Oružanih snaga u zločine koji im pripisuju ukrajinske specijalne službe. Samim tim, ovi pokušaji Kijeva nisu iznenađujući. Trenutno je došlo do izvesnog ‘zamrzavanja’ situacije na frontu, pa je zato ukrajinskoj strani potrebno da uzburka medije, posebno posle praznika. Po svemu sudeći, planiraju da se time bave“, kaže Vojko.

Pokušaji demonizacije Rusije i diskreditacije ruske vojske

Nove antiruske provokacije imaju za cilj da diskredituju Oružane snage Ruske Federacije i optuže ruske vojnike da su navodno počinili ratne zločine, te da se nastavi sa demonizacijom ruske države.
Vojko podseća da je sličan scenario već viđen tokom specijalne operacije u drugim gradovima i uverena je da ova nova provokacija neće imati efekat na koji ukrajinska strana računa.
© AP Photo / Rodrigo AbdKijevski režim režira „novu Buču“ u Harkovskoj oblasti kako bi optužio rusku vojsku za pokolj civilnog stanovništva i ratne zločine
Masovna grobnica u ukrajinskoj Buči - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Kijevski režim režira „novu Buču“ u Harkovskoj oblasti kako bi optužio rusku vojsku za pokolj civilnog stanovništva i ratne zločine
„Generalno vidimo određeni umor od ukrajinske agende na Zapadu, tako da možemo pretpostaviti da čak i ako te provokacije sprovede ukrajinska strana, onda više neće biti efekta velikih razmera, kao što je bilo slučaj, na primer, sa Bučom ili Izjumom. Takve zavere, takve provokacije sa ukrajinske strane će sve manje delovati“, smatra Vojko.
Ruski eksperti podsećaju da je užasan zločin nad civilnim stanovništvom u Buči, uz punu podršku SAD, izvršio kijevski režim, pa ostaje pitanje da li su zapadne obaveštajne službe umešane i u moguću provokaciju u Harkovskoj oblasti ili u ovom slučaju kijevske službe rade na svoju ruku.
„Znamo da u aktuelnoj ukrajinskoj vlasti rade predstavnici šou-biznisa, ljudi koji imaju veoma bogato iskustvo u spremanju predstava i raznih šou programa za javnost, a tokom specijalne operacije postalo je jasno da postoji određeni kult smrti, određeni kult demonstracije leševa i otvaranja grobova. Dakle, s tim u vezi ne može se isključiti mogućnost da zaista postoji određena želja da se sve odigra po već razrađenom scenariju, koji se svojevremeno pokazao kao efikasan, doduše, ne zadugo. Treba naglasiti da dugoročnog efekta od toga nema, ali ne isključujem mogućnost da postoji želja da se sve ponovi po već ranije oprobanom receptu, možda čak i bez učešća zapadnih obaveštajnih službi ili uz njihovo minimalno učešće“, smatra Vojko.
Ona ne isključuje mogućnost da bi ova „predstava“ dobila podršku zapadnih medija, ali s obzirom da je to već „istrošen scenario“ efekat neće biti jak.

Kakvu predstavu režira Kijev

U hitnom saopštenju Međuresornog koordinacionog štaba Ruske Federacije navodi se da su na Badnje veče predstavnici Državnog istražnog biroa i Službe bezbednosti Ukrajine organizovali otvaranje grobova na grobljima u naseljima Kozačja Lopalj, Veliki Burluk, Šipovato i Hatno u Harkovskoj oblasti. U njima su sahranjeni stanovnici koji su umrli prirodnom smrću u periodu od 24. februara do 6. septembra 2022. godine, ali nakon ekshumacije tela ukrajinskih građana su dodatno unakažena i bačena u posebno pripremljene jame na periferiji ovih naselja kako bi se stvorila baza lažnih dokaza navodnih mučenja i streljanja civila od strane ruskih vojnika.
Predstavnici ukrajinskih specijalnih službi i pravosudnih organa sada fotografišu i snimaju tela preminulih državljana Ukrajine, a u prisustvu lažnih svedoka imitiraju rad „forenzičkih stručnjaka“ i drugih „proceduralnih koraka“.
Vojko napominje da su ruske Oružane snage već stekle određeno iskustvo sa takvim provokacijama i pokušavaju da ih preduprede, objavljujući unapred namere kijevskog režima.
Istovremeno, takve provokacije, po pravilu, na društvenim mrežama izazivaju lavinu komentara, a postoje čak i mišljenja da bi i ruska strana trebalo da postupi na isti način i izrežira takve događaje. Međutim, Vojko smatra da Rusija neće krenuti tim putem, jer se Moskva strogo zalaže za poštovanje međunarodnog prava i zakona.
„Postoje različita mišljenja, komentari i objave na raznim društvenim mrežama, ali ovde je ipak glavna pozicija ruskog rukovodstva, koja se bazira na poštovanju zakona i slova zakona. Grubo govoreći, u tom kontekstu čujemo i izjave najviših ruskih zvaničnika koji ističu da Rusija nikada neće prekršiti osnovne norme. Štaviše, uvek insistiramo i apelujemo na poštovanje pravila kako na globalnom, tako i na lokalnom nivou...“, istakla je Vojko.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Gubeći na bojnom polju, Kijev izvodi krvava insceniranja za satanizovanje Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala