- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Džavelina, Iskander i Sarmat: „Militaristička“ imena za decu – novi trend u Ukrajini

CC0 / / Porođaj
Porođaj - Sputnik Srbija, 1920, 10.01.2023
Pratite nas
Ministarstvo pravde Ukrajine objavilo je spisak najneobičnijih i najpopularnijih imena koje su roditelji birali za decu u 2022. godini. Među onima koja privlače najviše pažnje su Džavelina, Iskander i Sarmat – po analogiji prema američkim i ruskim oružanim sistemima.
Kako se navodi u izveštaju, na listi „originalnih“ muških imena našli su se Iskander, Volislav, Mars, Veleslav, Ahiles, Sarmat, Svetozar, Nimrod, Kalep, Lars, Sarkis, Stilijan, Hugo, Nikodim, Nektarije.
Među „originalnim“ ženskim imenima izdvaja se Džavelina. Slede je Mečta, Luna, Kvita, Uljpana, Mantikora, Nikoloz, Rusalina, Junija, Marela, Sladislava, Avitalj-Azalina.
Sa druge strane, najpopularnija muška imena bila su Artjom, Dmitrij, Ivan, Maksim, Mihailo, Danilo, Vladislav, Aleksandar, Andrej, a ženska – Ana, Anastasija, Veronika, Sofija, Aleksandra, Marija, Viktorija, Milana, Solomija, Varvara, Eva.
Podsećanja radi, „džavelin“ je američki protivtenkovski raketni sistem koji se nalazi u službi Oružanih snaga Ukrajine, dok su „iskander“ i „sarmat“ ruski raketni sistemi.
U novembru prošle godine ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba izjavio je da očekuje „povećanje nataliteta u zemlji zbog nestanaka struje“.
Božić u Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
DRUŠTVO
Alilo, sočeljnik, diduh, Gana i Kiahk: Božić u pravoslavnom svetu /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala