- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tuga golema: Amerikanci zabrinuti zbog širenja operacija grupe „Vagner“ u Evropi i Africi

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografijaEpoleta borca grupe "Vagner"
Epoleta borca grupe Vagner  - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Američke vlasti zabrinute su zbog širenja operacija grupe „Vagner“ u Evropi i Africi i planiraju nova dejstva protiv nje, piše „Politiko“, pozivajući se na izvore u administraciji.
„Vlada SAD zabrinuta je u kojoj meri se ‘Vagner’ meša u unutrašnju politiku suverenih zemalja“, izjavio je izvor za list.
„Američki zvaničnici prikupljaju obaveštajne podatke u vezi sa aktivnostima grupe u zemljama kao što su Centralnoafrička Republika, Mali i Srbija“, navodi se u članku.
Takođe se ističe da se dejstva grupe u Srbiji odvijaju u svetlu nastavka rasta napetosti na granici sa Kosovom.
Prema izvoru „Politika“, Vašington smatra dejstva grupe faktorom rizika za rast ekstremizma u zemljama kao što je Mali. SAD takođe procenjuju da „Vagner“ sprovodi operacije u „desetinama“ zemalja i radi sa lokalnim vladama na „vojnim i političkim projektima“.
Prema rečima sagovornika časopisa, korišćenje privatnih vojnih kompanija, posebno u zemljama sa slabom državnom upravom, stalnim bezbednosnim izazovima i bogatim prirodnim resursima, dovodi do toga da privatne vojske odgovaraju za pitanja bezbednosti ili razvoj diplomatskih odnosa.
„Američke vlasti planiraju dodatna dejstva protiv ‘Vagnera’ kako bi ograničile njegovu ulogu u Ukrajini“, zaključuje list.
Grupa „Vagner“ dodata je na crnu listu Ministarstva trgovine SAD 2017. godine. U decembru je američka administracija pooštrila kontrolu izvoza, označivši „Vagner“ kao „krajnjeg vojnog korisnika“, što je onemogućilo isporuku većeg broja robe.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala