Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Lajčak i Eskobar sa Džoanom o pronalaženju rešenja između Beograda i Prištine

© Sputnik / Lola ĐorđevićGabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak
Gabrijel Eskobar i  Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se danas sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Džoanom sa kojim su razgovarali, između ostalog, o pronalaženju rešenja između Beograda i Prištine.
NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU - kao glavne platforme za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona - i sve napore usmerene ka unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a nakon sastanka trojice zvaničnika.
Džoana je ukazao da NATO-u i Evropska unija ulažu intenzivne napore kako bi se smanjile nedavne tenzije, posebno na severu Kosova i Metohije.
On je takođe istakao, ključnu podršku koju su pružile misije KFOR-a predvođena NATO-om i misija Euleksa koju vodi EU u uspešnom uklanjanju blokada na putevima, koje su pomogle da se u potpunosti vrati sloboda kretanja širom KiM.
Naveo je da, KFOR ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi ssvoj mandat UN u potpunosti i na dnevnoj bazi, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu.
"Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni su za sve Evropljane. SAD, naši NATO saveznici i EU su posvećeni radu sa Srbijom i Kosovom na pronalaženju rešenja i puta napred u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih zajednica", navela je misija SAD pri NATO-u na svom Tviter nalogu.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak potvrdio je danas da je sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Džoanom razgovarao o nedavnim dešavanjima u okviru dijaloga, severu Kosova i Metohije, saradnji EU-SAD-NATO i budućim koracima.
On je na Tviteru istakao da je imao koristan sastanak sa Džoanom i Eskobarom.
"Razgovarali smo o nedavnim dešavanjima u Dijalogu, uključujući sever Kosova, saradnji EU-SAD-NATO, i budućim koracima. Zahvalni smo na prilici da se, takođe, zajednički obratimo ambasadorima NATO", istakao je on.
Kako je ranije najavljeno na sajtu NATO, Eskobar i Lajčak učestvovaće na neformalnom sastanku Severnoatlantskog saveta.
Barikada na granici Srbije sa Kosovom - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
SRBIJA
Više nema pardona: Šta posle odbijanja zahteva da se srpske snage vrate na KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala