- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvatski mediji: Posle uvođenja evra preti novi talas iseljavanja zbog poskupljenja i inflacije

© AFP 2023 / GERARD CERLES / BELGA Zagreb
Zagreb - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Kako se Hrvatska uvođenjem evra i u situaciji visoke inflacije suočila s novim poskupljenjima, nametnulo se pitanje kako će se to odraziti na iseljavanje ljudi iz Hrvatske, piše Večernji list, navodeći da Hrvatskoj preti nam novi talas iseljavanja.
Ako mladi s prosečnom platom od hiljadu evra ne mogu sebi da priušte stan koji po kvadratu košta dve, tri ili više hiljade evra, niti su im dostupni povoljni stanovi za iznajmljivanje, šta će ih ovde zadržati, pišu hrvatski mediji
Kakva korist preduzetnicima od slobodnog tržišta ako nema potrošača, ako u zemlji ostane samo manjina bogatih i sirotinja?
U državi iz koje iseljavanje nije zaustavljeno, koja muku muči s nestašicom radnika i u kojoj će ove godine broj rođene dece pasti ispod 35 hiljada, što je negativni istorijski rekord, nikome nije mudro pretiti novim poskupljenjima ili samovoljom koja nije u interesu opšteg dobra. Demograf doc. dr. sc. Stjepan Šterc, voditelj Odseka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo Fakulteta hrvatskih studija, ističe:
"Koliko god to političari negirali, činjenica je da ulaskom u Šengen i uvođenjem evra postajemo još ranjiviji u odnosu na sve one negativnosti koje su pre uticale na odlazak mladih. To će zajedno s poskupljenjima biti faktor za iseljavanje. Inflacija je visoka, sve se uzdrmalo, događalo se to i u drugim zemljama. Sada ponovno postajemo granični prostor EU pa ćemo imati popriličan migracijski pritisak na Hrvatsku", kaže Šterc.
Šterc tvrdi da je politički sistem zatvoren i ne uvažava mišljenje struke.
"Jeftina radna snaga koja dolazi u Hrvatsku tu praktično egzistira i nema mogućnosti veće potrošnje, a s obzirom na starenje hrvatske populacije, i ta će se potrošnja smanjivati, kao i ulazak sredstava EU u proračun. Sve će to imati ozbiljne posledice kao rezultat neozbiljnog pristupa demografskoj problematici", zaključuje Šterc.
Demograf akademik Anđelko Akrap ponavlja da Hrvatska nema demografsku politiku, koja je ključna za opstanak zemlje, piše novinarka Večernjeg lista Dijana Jurasić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala