- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kako do više zelenih kilovata unapređenjem sistema prozjumera | Energija Sputnjika

CC0 / Pixabay / Obnovljiva energija — ilustracija
Obnovljiva energija — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
Pratite nas
Prozjumeri, reč koja označava kupca – proizvođača električne energije zaživela je u našem svakodnevnom govoru. Zaživeli su i sami prozjumeri – sve više građana na krovove svojih kuća, vikendica pa i solitera postavlja solarne panele da bi sopstvenom proizvodnjom smanjila kupovinu električne energije i tak osmanjila sopstvene račune za struju.
Baš ovaj argument – smanjenje računa za struju ključni je argument i privrednika, velikih i malih, da na krovove hala, poslovnih zgrada ili u dvorištima svojih fabrika postavesolarne Pnele. Ove mini solarne elektrane povećavaju energetsku efikasnost njihovih firmi, smanjuju im troškove u proizvodnji i njihove proizvode čine konkurentnijim.
Ideja da se sopstvena proizvodnja električne energije troši umesto kilovata iz distributivnog sistema pretočena je u zakon o ovnovljivim izvorima energije, doneta su i podzakonska akta i cela priča je zaživela. Na državi je da izmeni neke uslove – obaveze i benefite za prozjumere, kako bi ovaj vid proizvodnje električne energije bio još masovniji.
U međuvremenu su se pojavili i stručnjaci koji ukazuju, na primer, da postojeći model kupac-proizvođač, koji je definisan u Zakonu o OIE Srbije ima bitne nedostatke, koji dugoročno mogu dovesti do tehničkih i ekonomskih problema održivosti ovog koncepta. Kao rešenje predlažu da prozjumeri troše električnu energiju onda kada je proizvode.
O tome kako unaprediti sistem kupca – proizvođača električne energije i tako povećati proizvodnju zelenih kilovata Jelica Putniković u emisiji “Energija Sputnjika” razgovara sa profesorom Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu dr Nikolom Rajakovićem, koji je predsednik Saveza energetičara.
Kako do više zelenih kilovata unapređenjem sistema prozjumera | Energija Sputnjika

O emisiji „Energija Sputnjika“

Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala