- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Bila mi je čast“: Crnogorski ministar objasnio zašto je prisustvovao svečanosti povodom Dana Srpske

Pratite nas
Ministar pravde Crne Gore Marko Kovač izjavio je danas da je prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja Dana Republike Srpske u svojstvu ministra i da je poziv dobio od predsednika RS Milorada Dodika.
„Povodom različitih medijskih interpretacija u vezi prisustva svečanosti povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, želim da pojasnim da sam poziv od predsednika Milorada Dodika dobio u svojstvu ministra pravde u Vladi Crne Gore, te da sam u tom svojstvu i otišao“, rekao je on za podgorički Dan.
Kovač je naglasio da mu je bila čast da posle 25 godina sa kolegom, crnogorskim ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem bude prvi funkcioner izvršne vlasti koji je prisustvovao svečanosti povodom obeležavanja navedenog praznika, preneo je CdM.
Kovač je podsetio da je Republika Srpska i formalno priznata Dejtonskim sporazumom, uz garancije i saglasnost međunarodne zajednice i da i danas egzistira u tom obliku, i da stoga smatra da ničim nije ugrozio ili doveo u pitanje teritorijalni integritet BiH niti narušio prijateljske odnose sa crnogorskim susedima.
„Tačno je da ova poseta nije prošla uobičajenu proceduru u vidu usvajanja platforme na sednici Vlade, kao što je i tačno da je Ustavni sud BiH osporio navedeni datum za obeležavanje, ali je takođe, činjenica da se taj dan i dalje od strane vlasti Republike Srpske i stanovništva doživljava i tretira kao istorijski događaj koji treba i vredi obeležiti“, istakao je Kovač, preneo je Tanjug.
Iz Vlade Crne Gore ranije su saopštili da nisu razmatrali posetu i prisustvo Kovača i Damjanovića na svečanosti u Banjaluci 8. januara povodom obeležavanja Dana Republike Srpske. Odlazeća ministarka spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turkovića uputila je ranije danas protestno pismo predsedniku crnogorske Vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, zbog prisustva ministara pravde i finansija na Svečanoj akademiji povodom Dana RS.
Bisera Turković - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
REGION
Bisera Turković uputila protestno pismo Abazoviću
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 09.01.2023
REGION
Dodik poručio SAD: Šta hoćete od nas – da se odreknemo istorije? Dosta više!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala