- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Švedska se pridružuje evropskom sistemu PVO

CC BY-SA 2.0 / arctic_council/Flickr / Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Švedske
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
Švedska namerava da se pridruži evropskom sistemu protivvazdušne odbrane o čijem formiranju su se prošle godine dogovorile zemlje-članice NATO-a, saopštio je švedski premijer Ulf Kristerson, govoreći na konferenciji „Narod i odbrana“.
Kako piše portal „The Local Sweden“ „Kristerson je rekao da će se Švedska pridružiti inicijativi 15 zemalja za stvaranje zajedničke protivraketne odbrane koja je pokrenuta na sastanku ministara odbrane NATO-a u oktobru pod nazivom „Evropski nebeski štit“.
Prema njegovim rečima, Švedska treba da doprinese NATO-u „novim kapacitetima“, uključujući svojim vazduhoplovstvom i protivvazdušnom odbranom.
Političar je naveo da je zemlja takođe spremna da uz pomoć kopnenih borbenih jedinica doprinese odbrani Severnoatlantske alijanse, pre svega baltičkih zemalja.
U oktobru prošle godine Nemačka i 13 zemalja-članica NATO-a potpisale su deklaraciju o stvaranju naprednijeg evropskog sistema protivvazdušne odbrane. Adi se o deklaraciji o takozvanoj inicijativi Evropski nebeski štit. Na inicijativu Berlina, on bi trebalo da pomogne da se popune postojeće praznine u trenutnom evropskom sistemu PVO.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala