- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija projektuje novi teretni dron-konvertoplan sa „pametnim“ krilom

© AP Photo / Maya AlleruzzoAmerikanskiй konvertoplan Bell V-22 Osprey
Amerikanskiй konvertoplan Bell V-22 Osprey - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
Ruska kompanija „M-Indastriz“ projektuje teretni dron-konvertoplan sa „pametnim“ krilom i autopilotom, izjavio je Sputnjiku generalni direktor kompanije Mihail Lipatov.

„Ruski inženjeri rade na proizvodnji unikatnog drona-konvertoplana sa vertikalnim poletanjem i sletanjem. Može da dostigne brzinu veću od 100 kilometara na sat i povećani nivo sigurnosti usled promenljive geometrije krila pri poletanju i sletanju, kao i zbog prisustva autopilota“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, aparat koji se naziva „Vezdeljot“ (može svuda da leti), u mogućnosti je da prevozi do 50 kilograma i da provede u vazduhu najmanje sat vremena pod punim opterećenjem. Imaće dva krila, maksimalna visina leta će mu biti četiri hiljade metara. Prema zamisli projektanata, konvertoplan će biti opremljen sa osam električnih motora, čiji je prosečan radni vek znatno veći od benzinskih motora.

„Motori su prilikom poletanja i sletanja postavljeni vertikalno, a dron se održava u vazduhu pomoću sile potiska propelera. Kada pređe u avionski režim rada, motori se okreću horizontalno, a dron se održava u vazduhu na račun sile koja se javlja na krilima i zidovima impelera (rotora). Kada je dron u režimu poletanja ili sletanja, krilo je preklopljeno i otvara se na bezbednoj visini“, istakao je Lipatov.

Prototip aparata će biti proizveden tokom leta, a na jesen su planirana testiranja.
Prema rečima Lipatova, u okviru strateškog projekta „Dostava tereta dronom“, planira se proizvodnja komercijalne grupacije dronova. Plan je da konvertoplani, koji objedinjuju karakteristike helikoptera i aviona, dostavljaju teret u područja koja imaju lošu infrastrukturu puteva ili do objekata na moru. Proizvodnja tih aparata je jeftinija, nego proizvodnja helikoptera, ekonomičniji su u potrošnji goriva i nije im potreban pilot kako bi leteli, zaključio je generalni direktor kompanije „M-Indastriz“.
„Lanset“ uništava ukrajinsku radarsku stanicu u oblasti Hersona - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2022
MULTIMEDIJA
„Lanset“ u akciji: Ruski dron uništio ukrajinsku radarsku stanicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala