- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Jokić svoj najveći problem vuče još iz Srbije

© Foto : FIBANikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
Nikola Jokić imao je čudan put u karijeri. Iz Mege u Denver. Preskočio je evropsku košarku. U Megi je imao različite pritiske, ali nije baš imao pritisak navijača, niti moranja rezultata. Možda mu baš taj pritisak nedostaje da sa Denver, ali i reprezentacijom, ostvari još bolje timske rezultate.
Jokić je takav da je pre svega imao pritisak samog sebe, da ispuni svoja očekivanja.
U intervjuu za Arenu sport objasnio je da ga je u Megi pratio pritisak medija i skauta... Ali, nije imao pritisak navijača. Nije imao pritisak rezultata, niti jurenja titula i trofeja, već samo pritisak ličnog napredovanja. Što je savršeno radio sve do sada.
„Kad si u Megi uvek imaš neki pritisak. To je od Miška klub, znaš da će dolaziti mediji, da će dolaziti skauti... Možda neko nadmetanje sa konkurencijom u timu. Ne možeš da znaš da li ćeš da igraš“, objasnio je Jokić.
Nikola je i bez spomenutih pritisaka došao do nivoa da bude najbolji igrač sveta dve godine zaredom, da bude možda i najbolji centar u istoriji (u najavi), da na individualnom nivou radi sve što je potrebno. Dakle, samo bi neko maliciozan mogao nešto da mu prigovori.
Međutim, Denver sa najboljim igračem lige svakako želi da ode do titule, do trofeja. Reprezentacija Srbije sa Jokićem želi najsjajnija odličja, ali za sada sve to izostaje (treba reći da je učestvovao i pomogao Orlovima da dođu do srebra na OI i bio peti na svetu i deveti na Evropskom prvenstvu).
Naravno, ne mora da znači da je to zbog toga što Jokić nije igrao za ekipe koje se bore za trofeje tokom karijere u svom razvoju, ali može da bude jedan od faktora.
Jednako je važno, treba i to reći, da ga saigrači u Denveru, odnosno reprezentaciji, bolje prate nego što su to do sada činili.
Nikola je do sada sa reprezentacijom osvojio srebro na Olimpijskim igrama 2016. godine, a pored toga u vitrini se nalaze mahom individualna priznanja, uključujući i ona najvrednija u svetu košarke.
Ali, ako pitate i samog Nikolu, verovatno bi mu mnogo draže bilo da se tu ipak nađe ubuduće trofej namenjen osvajanju NBA lige, odnosno neka medalja sa reprezentacijom.
Kroz karijeru je do sada više uspevao da prikupi lična priznanja, a više puta je istakao da mu to nije cilj. Da ne igra za MVP nagrade i tapšanje po leđima.
„Iskren da budem, MVP trofej će mi možda malo više značiti kada završim karijeru. Nisam jurio to priznanje niti sam razmišljao o tome. Kada nešto želite, a onda to i dobijete, logično je da se obradujete. Međutim, meni ta titula nije bila ni na pameti, pa zbog toga možda nisam dovoljno euforičan. Moram da priznam da ne igram za rekorde, ni da bi bio najbolji u 'tripl-dablovima'. Ali, ponavljam, možda kada budem stariji, pa ću moći da se pohvalim u društvu ili pred decom kakav sam igrač bio“, objasnio je Jokić.
Možda je sada došao period Jokićeve karijere da sa 27 godina, kao etabliran košarkaš u istorijskim razmerama, pokuša da nadgradi sve sa nekim dodatnim osvajanjem trofeja i medalja.
Time bi njegova karijera postala još raskošnija.
I neverovatnija.
Jer, već sada je oborio gomilu rekorda. Uradio je što niko nije. Sposoban je da dodatno pomeri granice. Uspeh sa Denverom, a pre svega reprezentacijom, drastično bi ulepšao njegovu već sada nerealnu karijeru.
Gost emisije Miljanov korner bio je ministar sporta Zoran Gajić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala