Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Crnogorski političari osudili napade na srpsku decu

© Flickr / Alexander GranholmCrnogorska zastava
Crnogorska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2023
Pratite nas
Crnogorski političari oglasili su se povodom nasilja nad srpskim dečacima na Kosovu i Metohiji i najoštrije osudili atmosferu hajke na Srbe i SPC.

Abazović: Najoštrije osuđujem ranjavanje dječaka

Premijer Crne Gore Dritan Abazović osudio je ranjavanje dječaka i mladića na Kosovu. On je apelovao na sve strane da rade na promociji mira i suživota na Zapadnom Balkanu i dodao da je rješenje u dijalogu.
“U ime Vlade Crne Gore i svoje lično ime najoštrije osuđujem ranjavanje nevinih dječaka i mladića na Kosovu. Pozivam sve naše komšije da se suzdrže od bilo kakvog nasilja. Rješenje svakog problema leži u dijalogu i dogovoru”, kazao je Abazović.

Mandić i Kovač osudili nasilje nad Srbima na Kosovu

„Umjesto da mirno proslavljamo Božić, ovi blagi dani su pretvoreni u brigu čitavog srpskog naroda za bezbjednost naših sunarodnika na Kosova i Metohije“, ocijenio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić.
Kulminacija tog terora je, kako je istakao, ranjavanje srpske djece na Badnji dan dok su išli po badnjak i prebijanje mladića u povratku sa Božićne liturgije.
Atmosfera hajke na Srbe i SPC budi agresivnost kod antisrpskih ekstremista, ne samo na KiM, nego i na drugim prostorima gdje živi naš narod. Odgovorni za ovo nedjelo, pored dobijanja adekvatne kazne, moraju znati da nikada neće otjerati srpski narod sa njihove zavjetne zemlje, naglasio je on.
Mandić je istakao da ovi napadi samo dodatno motivišu Srbe na zajedništvo, ne samo u osudi ovakvih zločina, nego prvenstveno na ukupno zajedničko djelovanje.
Ministar pravde u vladi Crne Gore Marko Kovač osudio je sve akte nasilja prema Srbima u Klokotu i selu Gotovuši.
„Apelujemo na institucije i međunarodne partnere da obezbjede ostvarivanje elementarnih ljudskih prava svim građanima a činovnike ovih beskrupuloznih napada otkriju i sankcionišu“, napisao je Kovač na Tviteru.

Bečić i Borovinić osudili napade na srpsku djecu na Kosovu

Ona je upozorila da sve učestalije nasilje predstavlja ozbiljnu prijetnju po mir u regionu. „Nemamo pravo da ćutimo. Posebno nas današnji, veliki praznik obavezuje na mir i dobru volju među ljudima, bez obzira na nacionalne i vjerske različitosti! Mir Božiji! Hristos se rodi!“, napisala je Borovinić Bojovićeva.
„Da se odgovorni pojedinci efikasno i odlučno procesuiraju, da se prestane sa daljim produbljivanjem tenzija i da se svim ljudima obezbijede prava na dostojanstven život i slobodu vjeroispovijesti, kao osnovna ljudska prava. Molimo se da Božić donese mir i slogu među svim ljudima, svim vjerama i nacijama, jer sve drugačije od toga nije put dobra, napretka i blagostanja“, naveo je Bečić.
Dr Jelena Borovinić Bojović, bivša ministarka zdravlja, liderka liste koalicije okupljene oko DF u Podgorici i najozbiljnija kandidatkinja za predsjednicu Skupštine Glavnog grada, pozvala je Vladu Crne Gore da najoštrije osudi sve učestalije nasilje motivisano nacionalnom netrpeljivošću, na Kosovu i Metohiji.

„Izražavam zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i najoštrije osuđujem sve učestalije nasilje motivisano nacionalnom netrpeljivošću, posebno nad djecom. Pozivam Vladu Crne Gore da se odnese odgovorno i principijelno, da zvanično, najoštrije osudi nedopustivo nasilje i teror nad djecom na Kosmetu“, napisala je dr Borovinić Bojovićeva na svom zvaničnom profilu na društvenim mrežama.

Ona je upozorila da sve učestalije nasilje predstavlja ozbiljnu prijetnju po mir u regionu. „Nemamo pravo da ćutimo. Posebno nas današnji, veliki praznik obavezuje na mir i dobru volju među ljudima, bez obzira na nacionalne i vjerske različitosti! Mir Božiji! Hristos se rodi!“, napisala je Borovinić Bojović.
Jedan srpski mladić sinoć je, na Božić napadnut na Kosovu. Grupa Albanaca noćas je oko 2.30 minuta pretukla Stefana Tomića (18) iz Klokota, dok se sa bratom vraćao s ponoćne Božićne liturgije u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Klokotu.
Juče su ranjeni i dječak Stefan Stojanović (11) i mladić Miloš Stojanović (21), u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, iz vozila u pokretu pucao Albanac, pripadnik kosovskih bezbjednosnih snaga.
Badnjak i trpeza za Badnji dan - Sputnik Srbija, 1920, 07.01.2023
SRBIJA
Božić u Štrpcu: Slavili smo i pod Turcima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala